PODELI

Miloš Zubac, novosadski književnik i kantautor, objavio je u elektronskom izdanju Kreativnog centra Vigvam nesvakidašnji album pesama posvećenih pravoslavnim manastirima Fruške gore.

Manastiri jesu prvi ciklus pesama zabeleženih za potrebe televizijske emisije Biseri duhovnosti Fruške gore, snimljene u fruškogorskim manastirima s proleća 2018. godine za Radio televiziju Vojvodine. Stihove potpisuje Pero Zubac koji je ujedno scenarista emisije. Muziku je komponovao i sve pesme otpevao Miloš Zubac. Aranžmani pripadaju Milošu Drobnjakoviću koji je učestvovao i kao muzičar, snimatelj i producent ovog albuma.

Drugi ciklus pesama i emisija o fruškogorskim manastirima predviđen je za kraj godine.

Na albumu se nalaze pesme posvećene manastirima Kuveždin, Jazak, Mala Remeta, Novo Hopovo, Petkovica i Šišatovac. Snimljena je i za drugi ciklus namenjena – pesma o manastiru Rakovac.

Album možete preslušati na Bandcamp stranici OVDE.

Sve pesme snimljene su u Sound Guru Studiju, 2018. godine.

Miloš Zubac na ovaj način još jednom se stvaralački ogleda u polju sakralne kulture – njegova književna studija Molitve Desanke Maksimović sadržala je i sintezu osmovekovnog duhovnog pevanja u srpskom narodu, od Rastka Nemanjića do pesnika dvadesetog stoleća.

Takođe, ovo je drugi put da Miloš sarađuje sa ocem na jednom poetsko-muzičkom poduhvatu, nakon izuzetnog albuma Male pesme za Draganu, koji je snimio s Nevjernim Tomom iz Zagreba.

Miloš Zubac poznat je i kao nekadašnji frontmen sastava Prkos Drumski, te kao pokretač regionalnog muzičkog festivala Poezika koji je svoje ime poneo po njegovoj zbirci pesama iz 2003. godine.

Foto: Vladimir Zubac