PODELI
Josipa Lisac – Srpsko narodno pozoriše, Novi Sad

Čuvena džez diva, Josipa Lisac, je stigla u grad posle dužeg vremena. Sa velikim očekivanjem sam krenuo na koncert da čujem kako zvuče neki hitovi u novom aranžmanu koji su objavljeni na albumu “Blue ray”koji je izašao u decembru. Početak je bio zakazan za 20 časova, što je i ispoštovano.

Na binu izlazi Josipa, u svom prepoznatljivom stilu sa crnim šeširom, skoro kao Džoni Dep u filmu Alisa u zemlji čuda.

Aplauzi koji su je pozdravili trajali su kao da se traži bis, a ne da je početak koncerta. Poklonila se i počela je predstava. Predstava kažem zato što Josipin koncert nije samo klasična svirka već kompletan događaj sa pričama između pesama koje daju posebnu lepotu celom događaju.

Izvođene su neke nove pesme, kao i stare samo u novom aranžmanu. Velika umetnica voli da naglasi da pesme treba negovati, menjati i prilagođavati novim trenucima. Tako se i sastav muzičara koji sa njom svira menja iz godine u godinu.

Objasnila je to na sledeći način: “Ova konstrukcija je zapravo premijerno. Nikada, osim u osamdesetima, kada sam imala turneje, nije bio ovakav sastav, uvek je bilo nešto, onako malo drugačije. Kraj osamdesetih smo bili u sastavu dve gitare i bubnjar, onda smo imali dve klavijature posle toga. Nekako nikada nisam htela biti u klasičnoj formi. Onda smo od sredine devedesetih imali kibordistu, bez basiste. Bio je tu trubač kasnije, pa jedna gitara.. pa nekako smo krenuli, duo, trio pa sve nešto neuobičajeno. I sad odjedanput, mi smo u jednoj klasičnoj formi, a znate zapravo šta to znači? To je povratak na mladost!” sa osmehom je rekla kraljica džeza koja je napunila 69 godina, podržana aplauzom uz smeh publike: “Tako je bilo zapravo. Sve je tako počelo. Klasična je postava (bubanj, bas, gitara, klavijatura), ali interpretacija neće biti klasična.”

I nije bila, već puna snažne emocije i energije koju su pružali ovi sjajni muzičari. Savršenstvo džeza. Klavijaturista Toni je noviji član, najmlađi u ekipi, pa je Josipa morala malo da ga “pecne” za godine. Objašnjavajući kako sa njom uvek sviraju vrhunski muzičari sa stilom i sa stavom: “Mi nismo ni imali probe! Zapravo mi nikad nemamo probe za razliku od vas Toni, koji imate dva puta dnevno probe! Pa kaj vi to toliko probate!? Toni inače svira u 2-3 benda i zaista je sjajan, ali je jako mlad, al’ oni sve vreme nešto probaju, ja sam se stalno pitala, pa šta se to stalno proba? Mi nikad ništa ne probamo, a sve znamo.. Recimo dođemo negde na koncert I pitaju nas mediji…I kako teku pripreme? Pa to je strašno, ja sam stalno pripremljena!”.

Ovo su samo delovi priča koje je su se provlačile između pesama, ali naravno to morate doživeti.

I tako, red pesme, red priče, vreme je brzo teklo u društvu ovakve ekipe na bini. Svirka je dalje tekla sa pesma “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Hir, hir, hir”, “Danas sam luda” i za kraj čuvena  “Magla”. Bis koji je publika izmamila je nagrađen pesmom “Ispočetka”. Zaista sjajno veče, sjajan koncert, svaka preporuka za one koji nisu imali priliku da slušaju Josipu i njene sjajne muzičare.

Filip Stefanović

Foto: Marina Pešić

Galeriju fotografija sa koncerta pogledajte OVDE.