Postoje mitske, fantomske pesme, najčešće nikada formalno objavljene, poznate s koncerata izvođača koji su davno postojali. “Goli otok” grupe Paraf sigurno je najmitskiji “fantom” celokupnoga regionalnog punk i novotalasnog perioda.

Uz “Narodnu pjesmu” apsolutni favorit na gotovo svim nastupima prve postave Parafa, ova je pesma redovno izazivala delirijum među raspamećenom publikom u kratkom vremenu svoga koncertnoga postojanja. Na žalost, zbog politički nepodobnog teksta, pesma nije mogla ići na njihov album prvenac “A dan je tako lijepo počeo”, niti je zato ikada studijski snimljena. Kako je nakon toga albuma Paraf promenio postavu i krenuo u drugačiju fazu delovanja, “Goli otok” više se nije izvodio ni uživo.

Jedini snimak originalne pesme napravljena je Puli 1979. i konačno zabeležena i objavljena na box-setu Parafa “Sabrana djela 1976-1987”.

Gotovo 40 godina nakon napuštanja Parafa, Valter Kocijančić vraća se ostavštini benda upravo realizacijom studijske verzije “Golog otoka”. Uz pomoć pratećeg benda Perspektiva (Alen Tibljaš – bubnjevi, Robert Jovanović – bas, Vlado Simcich Vava – gitara) majstorski je adaptirao nikad zaboravljenu pesmu. Nova verzija toliko je furiozna i poletna kao da je snimljena pre četiri decenije, a ne sada. Glas Valtera Kocijančića zvuči kao na nastupnom singlu i albumu Parafa, bend se nije štedeo u interpretaciji, a sve je na pravi način zaokružio producent Mateja Zec koji je zvukovno prilagodio snimak nivou standarda današnjih punk i rock bendova.

Prva promocija ovog jedinstvenog boxa biće u Rijeci 7. marta 2019. u 19 sati, u legendarnom klubu Palach. U sklopu promocije održaće se tribina na temu velike muzičke ostavštine i celokupnog rada Parafa koju će moderirati Bojan Mušćet, a jedan od potvrđenih sagovornika je i Velid Đekić. Uz govorni deo, održaće se i koncert Valtera i Perspektive koji će izvesti nekoliko pesama s prvog albuma, a takođe će nastupiti i gotovo celokupna druga postava Parafa, uključujući i pevačicu Vim Colu. Na njihovoj set listi će biti nekoliko odabranih pesama iz drugog dela stvaralaštva Parafa. Svoj su dolazak već potvrdili mnogobrojni zvanici iz “new wave generacije” pa će ova promocija biti vredno, nezaboravno i dirljivo okupljanje ne samo muzičara, nego i medijskih kolega, prijatelja, svih onih koji su u to vreme na određeni način dali svoj doprinos važnoj muzičkoj deonici istorije.

Foto: Marino Paštar