PODELI

 

Najveći regionalni festival za demo bendove, banjalučki Demofest, u četvrtak, 20. jula, započeo je proslavu svog desetog rođendana i predstavio sve novitete: dve sviračke bine, Silent disco zonu, brojne chill out zone i druge zanimljive sadržaje kao i novi način plaćanja.

I ove godine ulaz je besplatan do 21h, a nakon 21h naplaćuje se 8 KM. Ovo je verovatno i bio razlog što su ispred 21h gužve na kapiji bile velike te je već tokom nastupa prvog demo benda na glavnoj bini atmosfera bila fenomenalna. Kasnije, od 22.30h na Beton bini ništa manje zabavno uz kompletno popunjen prostor publikom.

Sinoć je u borbu za finale ušlo 15 bendova na Basstion bini dok je na Beton bini bilo deset bendova polufinalista. Nakon žestoke sviračke “borbe” žiri je imao vrlo težak zadatak da odaberu najbolje.

Stručni žiri Basstion bine u sastavu Zoran Predin, Đorđe Miljenović, Boris Leiner, Đorđe Mišić i Brankica Janković odlučili su da ćemo u subotu ponovo gledati bendove: Wolfram, Stepa, Fed Horses, Pale Origins. Za to vreme na Beton bini žiri u sastavu Nikola Pejaković Kolja, Momir Momo Nikić i Savo Drakulić jednoglasno su odabrali šabački Slonz kao bend koji će se pridružiti takmičarima na Bastion bini.

Prvi finalisti podelili su svoje utiske na konferenciji za medije koja je danas organizovana njima u čast, ali su bili suviše skromni u očekivanjima u finalu. Još uvek pod utiscima, zadovoljni iskustvom koje imaju na Demofestu kazali su da ne očekuju ništa što možda i nije loše da u finale uđu bez treme i opušteni.

„Kada uživo slušate neki bend to mijenja utisak koji ste stekli slušajući ga kod kuće. Zvučna slika se promijeni i krene neki potpuno drugi film, pa se i ti moraš resetovati. Podsjeća me na 1979. godinu kada sam u Subotici sa svojim bendom bio u istoj situaciji kao ove mlade kolege. Vrlo sam zadovoljan kvalitetom sviranja. U moje vrijeme su ljudi učili svirati gitaru posebno za festival pa su onda više trenirali poze nego svirali“, naveo je na konferenciji član žirija, Zoran Predin.

Izvođači u revijalnom programu upotpunili su dobru zabavu koja je već nastupom demo bendova započela. Na Basstion bini nakon demo bendova nastupali su prošlogodišnji trećeplasirani bend-Letarg, a nakon njih Marky Ramone sa svojim bendom i za kraj DJ Funkerman. Beton binu otvorio je oko 22h banjalučki bend Važno obavještenje, a nakon demo bendova odličnu atmosferu napravio je Edo Maajka sa svojim bendom. To i nije bilo veliko iznenađenje jer svi Edovi hitovi bili su upotpunjeni odličnom svirkom vrhunskih muzičara koji su svojim aranžmanima pesmama dali novu dimenziju.

Večernji program se nastavlja u petak, 21. jula, kada će na Kastelu nastupiti druga grupa polufinalista Demofestovog takmičenja, ali i revijalni izvođači Ky-Mani Marley, Lačni Franz, Degeneza, Shanghai Street Fight i Freemasons.

Demofest je ove godine posvetio dosta pažnje i pratećem programu te je u Banskom dvoru postavljeno nekoliko izložbi koje se mogu pogledati, prvog dana održan je okrugli sto na temu “Žene u umetnosti”, Sandra Silađev Dinja je imala svoj stand up nastup koji bih posebno pohvalila jer kroz vrlo direktne, necenzurisane priče, koje na prvi pogled deluju kao vulgarne, skreće pažnju na goruće problem u društvu. Dinja bode prstom u oko one koji žele da vide, jakim rečima golica uši onih koji žele da čuju, a skrivenim porukama aktivira mozak onih koji žele da shvate i razumeju.

Kompletan program desetog Demofesta zaslužuje pohvalu, a ako je sudeći po prvom danu i sledeća dva očekuju nas uzbudljiva dešavanja, mnogo dobre muzike i sklapanje novih prijateljstava.

RASPORED NASTUPA ZA 21.7.2017.

BASSTION BINA

Takmičenje bendova: 21:00
Ky Mani Marley – 23:00
Degeneza – 00:45
Freemasons – 01:30

BETON BINA

22:00 – Shanghai Street Fight
22:45 – 00:00 – Takmičenje demo bendova
00:30 – Lačni Franz

Kapije se otvaraju u 20h.

Ivana Jovanović

Foto: Andrea Magazin