PODELI

U petak, 21. jula, nastavljeno je takmičenje demo bendova regiona na dve Demofest bine. I sinoć je publika na Basstion bini mogla da čuje 15 bendova od kojih su u finale prošli Ischariotzcky iz Brele, zatim ženski i muški metal sastavi Nemesis i Statement of Hate iz Beograda odnosno Banjaluke, te zagrebačka multižanrovska grupa Tyger Lamb. 

Na Beton bini uspešno se predstavilo 10 bendova, a po odluci žirija u finale ide niški sastav Zerostring. Svi finalisti druge večeri pridružuju se već odabranim grupama prve polufinačne večeri (Fed Horses, Pale Origins, Slonz, Stepa, Wolfram).

Revijalni program na Basstion bini otvorio je Ky-Mani Marley, a nastavili su ga prošlogodišnji drugoplasirani bend Degeneza i Freemasons dok je na Beton bini program otvorio banjalučki bend Shanghai Street Fight, a nakon proglašenja finaliste nastupao je Lačni Franz koji je izazvao oduševljenje kod publike te je nakon skoro desetominutnog aplaudiranja i zvižduka vraćen na bis tokom kojeg su izveli još tri pesme.

U okviru pratećeg programa u petak je održana promocija knjige “Muškarac u grlu” Vedrane Rudan.

Večeras, ujedno poslednje večeri jubilarnog izdanja Demofesta, u finalu će se deset bendova takmičiti za titulu najboljeg regionalnog demo benda, a osim toga biće proglašeni najbolji basista i gitarista. Publika Demofesta je preko m:tel aplikacije izglasala da je najbolji bend Huti Ota Tre iz Zaječara, a nestrpljivi smo da čujemo odluku žirija.

U revijalnom programu na Beton bini nastupaće banjalučki bend Sopot, beogradski Bad Copy i za kraj publici će se predstaviti Projekat Rakija dok će na Basstion bini nastupati prošlogodišnji pobednik Seine, M.O.R.T. i ZAA izvešće zajedničku pesmu snimljenu specijalno za Demofest, a kao zvezde večeri revijalnog dela nastupaće Rudimental DJ set i Dubioza kolektiv.

Kapije se otvaraju u 20h, ulaz je do 21h besplatan, a nakon toga ulaz će se plaćati 8 KM.

U okviru pratećeg programa Demofesta u toku današnjeg dana održana je konferencija za medije na kojem su se novinarima predstavili finalisti odabrani sinoć, održana je promocija tri banjalučka benda: Sopot, Važno obavještenje i Shanghai Street Fight tokom koje smo i pogledali dva video spota, čuli o počecima rada sva tri benda i njihove planove za budućnost. U popodnevnim časovima održana je promocija albuma benda Seine tokom kojeg su organizatori pripremili iznenađenje kako prisutnima tako i samom bendu. Naime, Mama Vox dečji hor izveo je jednu pesmu prošlogodišnjeg pobednika koja je oduševila sve prisutne.