PODELI

Višestruko nagrađivana dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu „JAMI DISTRIKT“, u režiji Kokana Mladenovića, biće odigrana, nakon godinu dana od premijere, ponovo u Novom Sadu u četvrtak, 29. marta od 19 časova u Novosadskom pozorištu – Újvidéki Színház.

U predstavi glume Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković, tekst je napisala Milena Bogavac, dok je za originalnu muziku bio zadužen Marko Grubić. U predstavi sviraju Džemal al Kisvani i Marko Grubić iz benda „Vroom“.

Predstava problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država u hi-tech svetu 21. veka. Nacije proizvode ratove i ratovi proizvode nacije. Ko je prvi počeo? Dokazaće se! Nacija koja dokaže da je evoluirala direktno od majmuna, dobija nagradnu vožnju u luna-parku istorije. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. veku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da bio tu od uvek? Da li su nam u eri Interneta, veštačke inteligencije i savremene medicine, još uvek potrebne stare “dobre” nacije? Šta će smeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije? Do kraja 21. veka, očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote? Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije, ili će tamo završiti oni koji u nju veruju? Da li ćemo u 22. vek ući u cipelama iz 19. veka, i da li nas žuljuju te razgažene cipele koje odavno nisu lepe? Nisu lepe, ali da li su udobne?…

Uključite se! U Jami Distriktu ima mesta za sve!

Premijera je bila 24. marta 2017. godine u Firchie Think Tank Studio u Novom Sadu. Produkciju su pomogli: Bitef teatar, Beograd, Centar Za Kulturu Tivat, Crna Gora, Firchie Think Tank Studio, Novi Sad, Festival Maszk, Segedin, Mađarska i Sokoj.

Igranje predstave u Novom Sadu, 29. marta 2018. godine se realizuje uz podršku: Újvidéki Színház – Novosadsko pozorište, Color Media Communications, Radio 021 i Udruženje za razvoj kulture Free Space.

Cena karata: 1000 dinara

Karte se mogu kupiti radnim danima od 10:00-12:00 časova i na dan predstave od 17:00-19:00 časova na blagajni Novosadskog pozorišta-Újvidéki Színház. Mogu se i rezervisati na telefon 021/525-552 I 021/657-2526 ili na E-mail: szinhaz@eunet.rs, ujvidekiszinhaz@yahoo.com, office@uvszinhaz.com