Izdavačka kuća Dereta i Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ pozivaju vas na razgovor o knjizi “Metro 2035” Dmitrija Gluhovskog u ponedeljak 20. februara u 19h, Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, Dom omladine Beograd (tribinska sala). 

O knjizi će govoriti:

Anja Marković, urednica izdanja

Pavle Zelić, književnik

Više o knjizi: Pojava besplatnog internet-romana Metro 2033 predstavlja novu fazu u razvoju književnosti: interaktivnu književnost – u kojoj dolazi do učešća čitalaca u pisanju knjige, kreiranju alternativne stvarnosti.
Naučnofantastični romani Metro 2033 i Metro 2034 daju viziju života posle nuklearne katastrofe i predstavljaju antiutopiju XXI veka, a izraženo mesto u njima imaju društvena kritika i politička satira.
Pojavom video igrica inspirisanih pričom o junacima podzemnog sveta u kome je svaka stanica metroa postala zasebna država koja se grčevito bori za opstanak pred mutantima koji su nastali na površini zemlje posle atomskog rata, Metro 2033 i Metro 2034 postaju globalni fenomen. Metro 2035 ─ konačno otkriva istinu!

Dmitrij Gluhovski rođen je 1979. godine. Živeo je i školovao se u Izraelu, Nemačkoj i Francuskoj. Sa prvim romanom, Metro 2033, postaje jedan od najčitanijih pisaca u Rusiji. Iako se prvo pojavljuje kao besplatan internet-roman, u štampanom izdanju postaje planetarni fenomen. Ubrzo se pojavljuje i jedna od najpoznatijih igrica pod istim naslovom, a velika armija obožavalaca ove postapokaliptične priče sa nestrpljenjem očekuje holivudski film. Posle Metroa 2033, sledi roman Sumrak i nastavci Metro 2034 i Metro 2035.

Gluhovski pokreće i sopstvenu ediciju, pozivajući autore širom sveta da ponude svoju viziju života  posle nuklearne katastrofe. Do sada se pojavilo više romana koji uspešno nastavljaju ideju o ljudima koji se bore da prežive u podzemnom svetu.

Gluhovski živi i radi u Moskvi.