Kompilacija „Sever Severozapad vol. 3“ na kojoj je zastupljeno 16 grupa iz Subotice i isto toliko pesama dostupna je za besplatno preuzimanje i preslušavanje.

Kompilaciju možete preuzeti sa sa sajta Fondacije „Danilo Kiš“

Preslušavanje „Sever Severozapad vol. 3“

Izdanje je na CD-u 29. novembra 2013. godine objavila Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“, a istog dana u Omladinskom klubu “Skladište” u Subotici održana je koncertna promocija kompilacije kada je određen tiraž diskova podeljen prisutnoj publici.

Kompilacija „Sever Severozapad vol. 3“ najnoviji je dokaz koliko je subotička muzička scena kreativna i zanimljiva. Na ovom izdanju mogu se čuti gotovo svi savremeni muzički žanrovi u svojim raznovrsnim varijacijama: od žestokog noise rocka benda Ljudske potrebe i alternativnog dadaističkog popa, kako je svoju muziku definisala grupa Omladinac 11, preko zanimljivog viđenja new wavea Secret Man i hip-hopa na mađarskom sastava SenkiHáza, sve do savršene pop-rock melanholije Pionir 10, izvrsnog amerikana zvuka Wooden Ambulance i inspirativnog jazz-drum’n’bass komada sastava Neuroleptic trio.

Ako ovome dodamo ultimativni metal-hard core All the Arms We Need, nežni electro-pop HalloAgain, bazični rokenrol grupe Nafta i lepršavi, gotovo plesni world music grupe Carry, jasno je da će mnoge neupućene ova kompilacija veoma prijatno iznenaditi.

“Sever Severozapad vol. 3“, spisak pesama:

01. Ljudske potrebe – Primalni krik

02. Sevdah Youth – Post Punk

03. Omladinac 11 – Lepota je prolazna

04. MuseTrap – Run

05. Pionir 10 – Pop Song

06. Secret Man – European Girl

07. YusYus – Ticking Clocks

08. Carry – Kotkodács

09. Wooden Ambulance – Let’s Make Better Mistakes Tomorrow (alternative version)

10. Nafta – Svačija i ničija

11. All the Arms We Need – Serpent’s Call

12. Neuroleptic trio – Besna kao majski vetar, dosadna kao aprilska kiša

13. HalloAgain – Special Kind

14. Nebo je crveno – Promeni me

15. SenkiHáza – Szombat

16. Vučja tazbina – Izvinite na smetnji

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” je tokom februara 2013. godine pozvala muzičke autore sa teritorije Grada Subotice da se prijave na konkurs za kompilaciju “Sever Severozapad vol. 3”. Konkurs je bio otvoren do 1. aprila 2013. godine, a pravo učešća su imali autorski bendovi i muzičkistvaraoci sa teritorije Grada Subotice, sa autorskim pesmama koje do kraja realizacije konkursa nisu bile objavljene u drugim muzičkim izdanjima.

Na konkurs se prijavilo dvadesetak subotičkih bendova. Autori čije pesme su se po odabiru urednika izdanja Dragana Đurića našle na kompilaciji dobili su priliku da svoju autorsku pesmu snime u profesionalnom muzičkom studiju u Subotici – Studiju 11. Snimanje i produkciju pesama za kompilaciju je organizovala i podržala Fondacija „Danilo Kiš“.

“Sever Severozapad Volume 3” se nadovezuje na prethodne dve objavljene kompilacije – “Sever Severozapad” (Korova, 2000, Fondacija „SOROS“) i “Sever Severozapad/ Laku noć, deco” (Korova, 2006, Fondacija „FOKUS“), a čitava edicija ima za cilj da periodično zabeleži i prikaže presek aktuelne subotičke scene u oblasti savremene autorske muzike.