PODELI

MUZIKA

Četvrtak 26. 12. u 20:00, Velika sala

ALTRO MODO

Klavirski duo Altro modo postoji od 2005. godine, a čine ga Nataša Špaček i Adela Karasi Todorović. Umetnička orijentacija okrenuta je ka specifičnom repertoaru koji se ogleda kako u klasičnoj, tako i nestandardnoj klavirskoj muzici za četiri ruke ili dva klavira. Duo je svoje stručno usavršavanje prošao sa pijanistom Jurijem Kotom iz Kijeva, Ukrajina. Nastupao je i ostvario solističke koncerte u zemlji i inostranstvu. Pubilka će biti u prilici da čuje dela: Mendelsona, Čajkovskog, Štrausa, Stankovića, i drugih.

Altro modo duo

Subota 28. 12. u 20:00, Velika sala

SVEČANI KONCERT POVODOM DANA DRUŠTVA

AKUD ŠPANAC

POZORIŠTE

Ponedeljak 23. 12. u 19:00, Velika sala

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini

(Zvečan – Kosovska Mitrovica)

SKICE LIKOVA

Ispit druge godine glume u klasi red. prof. Jovice Pavića i asistenta Aleksandra Đinđića Studenti: Strahinja Bičanin, Martina Kitanović, Jovana Krstić, Ivona Momirović, Milan Popović, Mihajlo Stojković, Nastasja Stojsavljević, Jelena Filipović, Nikola Šćepanović

Utorak 24. 12. u 19:00, Velika sala

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini (Zvečan – Kosovska Mitrovica)

MONOLOZI IZ ANTIČKIH TRAGEDIJA I SCENE IZ KOMEDIJA

Ispit treće godine glume u klasi red. prof. Božidara Dimitrijevića i asistenta Aleksandra Đinđića

Studenti: Olivera Bacić, Branko Gostović, Miloš Jadžić, Maja Jovanović, Stefan Milikić, Jelena Orlović, Matija Ristić, Nenad Stanojević, Milica Tomašević, Kristina Tomić

LIKOVNI PROGRAM

Utorak 24. 12. u 20.00, Mala sala

CIKLUS PREDAVANjA ISTORIJA DOMAĆEG MUZIČKOG VIDEO SPOTA DEVEDESETE

Predavač: Mićun Ristić

Tokom ratnih devedesetih bilo je filmova (Paket aranžman, Geto…) i TV serijala (Oko moje glave, To je ta garaža…) posvećenih domaćem roku, više nego danas. Mnogi muzičari su se, direktno ili indirektno, suprotstavili tada dominantnom društvenom i medijskom usmerenju: nacionalizmu i populizmu. U sažetku svojih video radova (Play), Sonja Savić i grupa Supernaut su otišli i korak dalje od političke i socijalne kritike. Koristeći formu video spota razobličili su njegovu reklamnu suštinu i ulogu u formiranju kolektivnih identiteta. Naravno, bilo je i sasvim drugačijih doživljaja i poetika.

Velika galerija, od 26. 12. 2013. do 31. 1. 2014.

Otvaranje u četvrtak 26. 12. u 19.00

UROŠ PAVLOVIĆ I MIROSLAV DAJČ

NIŠTA STRAŠNO

gornji red slika 4

Izložba Ništa strašno predstavlja interakciju između umetnika Uroša Pavlovića i Miroslava Dajča, kolaborativno vizuelno istraživanje uticaja i otisaka savremenog života i popularne kulture. Izložba je zamišljena kao in-situ instalacija, gde se digtalni printovi apliciraju na staklene zidove/prozore Velike galerije i nastoje da uključe publiku/prolaznike u aktivnu saradnju u opažanju dela. Odabirom određenih slika u maniru crtanih filmova, kao i ponavljanjem niza trivijalnih simbola, ovi crteži preneti u digitalni print, dekodiraju ikonične slike iz neposrednog okruženja komentarišući banalnost masovne (potrošačke) kulture ali i šire društveno-političke okolnosti. Koristeći se jezikom šablona (pattern language), crteži zapravo prikazuju ‘paterne’ svakodnevice, ukazujući tako na ironični (pod)kontekst (ne)mogućnosti promene i razrešenja kulturalne i ideološke razlike koje se uvek ponavljaju u istom (ne)redu, ali koje još uvek nisu ništa strašno.

Miroslav Dajč (1986) je završio osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za Nove likovne medije. Uroš Pavlović (1986) je diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grafičkom odseku. Program galerije podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

FORUM

Ponedeljak 23.12. u 19:00, Mala sala

Politikologija religije

ISLAMSKI SVET U DELU IVE ANDRIĆA

Govori Miroljub Jevtić

U složenom i autentičnom književnom opusu Ive Andrića bitno mesto zauzima doživljaj islamskog sveta, islamska vera i kultura ali i svakodnevni život južnoslovenskih muslimana u Bosni. Kao svojevremeni Mladobosanac, potom međuratni diplomata od kariejre i, iznad svega jedan od najznačajnijih književnika, Andrić je u mnogim svojim delima prikazivao način života i mentalitet muslimanskog življa u Bosni i na Balkanu. Politikolog religije Miroljub Jevtić poduhvatio se zadatka da osvetli taj zapreteni sloj Andrićeve književnosti, u istoimenoj knjizi.

Sreda 25.12. u 19:00, Klub Magistrala

Kulturno-istorijske teme

KA PRAVOJ SRBIJI

Utemeljenje rastemeljenog

Predstavljanje knjige Dejana Stevanovića

Govore: Vladimir Medenica, Filip Vukajlović i autor

Knjiga Ka pravoj Srbiji predstavlja nastojanje autora da pronađe prave odgovore na izazove i iskušeenja vremena u kojima se nalazi savremeno srpsko društvo, država i nacija. Autor se bavi problemima uređenja privrede, negovanja sopstva, potrebe zasnivanja staleškog uređenja i budućnost Srbije na Balkanu i u Evropi uopšte.

CIKLUS BRAZILSKOG FILMA

(Decembar 2013 – mart 2014)

Od ovog meseca u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad počinje ciklus brazilskog filma u okviru kojeg će jednom nedeljno do proleća 2014. gledaoci moći da pogledaju savremena ostvarenja brazilske kinematografije.

Kraj dvadesetog veka označio je veliki početak za latinoamerički film, prvenstveno za meksički, argetinski i brazilski. Zahvaljujući usvajanju novih zakona u oblasti kinematografije koji su dali značajan finansijski podstrek filmskoj proizvodnji, sa jedne strane i socijalno-političkim, demokratskim promenama, sa druge strane, otvorio se ogroman prostor u kojem je brazilski film usavršio svoju estetiku i izborio se za zapaženo mesto na međunarodnoj sceni.

Sreda 25.12. u 20:00, Velika sala

KAZUZA, 2004, 98’

r: Volter Karvalho, Sandra Vernek

ul: Daniel De Oliveira, Marieta Severo, Ređinaldo Faria

Biografski film o čuvenoj brazilskoj ekscentričnoj muzičkoj zvezdi. Kazuza je „tatin sin“, disfunkcionalan narkoman i alkoholičar, homoseksualac koji ne poštuje osnovna pravila društveno prihvatljivog ponašanja. Najviše ceni svoju slobodu i muziku koju svira sa svojim garažnim bendom. Uspeh postiže sticajem okolnosti, jer zahvaljujući ocu dobija priliku da snimi album za veliku izdavačku kuću.

Program realizovan u saradnji sa Ambasadom Brazila

Petak 27. 12. u 19:00, Mala sala

uvod u n fantastiku

UVOD U NAUČNU FANTASTIKU

autor: Srđan Đukić

U četiri predavanja o naučnoj fantastici namera predavača je da prezentuje naučnu fantastiku u njena dva najznačajnija izraza – književnom i filmskom. Naučna fantastika ima dugu predistoriju, nekoliko značajnih dometa i sposobnost da se izrazi van nekih standardnih kanona. Ona prezentuje neke moguće budućnosti, razmatra mogućnosti prvog kontakta, govori o dostizanju večnosti.

U prvom predavanju će se govoriti o istorijatu naučne fantastike (od nečega što bi mogli nazvati početkom, tzv. proto naučnom fantastikom) i vratiti se daleko u prošlost. Autorova namera je da predstavi neke glavne istorijske pravce naučne fantastike koje se završavaju sa prvom polovinom 19. veka – tj. do pojave autora koji su napravili kvantni skok u naučnoj fantastici – Meri Šeli, Edgar Alan Poa, a posebno Žila Verna i Herberta Džordža Velsa. Biće govora o delima koji imaju elemente naučne fantastike – od starih epova pa sve do utopija i antiutopija pisanih u 18. veku nastalih na fonu prve velike naučno-tehničke revolucije, završetka kolonijalnih osvajanja u tom periodu kao i političko-istorijskih promena (SAD i Francuska revolucija).

PANORAMA

Petak 27.12. u 21:00, subota 28. i nedelja 29.12. u 20:00, Mala sala

GRAVITACIJA

r: Alfonso Kuaron, SAD, 2013, 90’

ul: Sandra Bulok, Džordž Kluni, Bašer Sevidž

Grupa astronauta pokušava da se vrati na Zemlju nakon havarije koja se desila na njihovoj letelici, ostavljajući ih same da plutaju u svemiru.

AFC

Nedelja, 29. decembar u 20:00, Klub Magistrala

Kabare CRNI PAS

komunikacija radi komunikacije

Dejan Marković

PSIHODELIJA NA FILMU-II deo

Subjektivno uranjanje u svet unutarnjih vizija

LSD je privlačio filmske stvaraoce isto toliko koliko je film kao kreativno sredstvo izražavanja privlačio psihedelični pokret, a njihova veza nije bila nimalo slučajna. Veče o kulturnoj fuzija filma i psihedelije ranih 60-ih, najuspelijim od brojnih pokušaja registrovanja/rekreiranja psihedeličnog doživljaja uz pomoć ograničenih mogućnosti ozvučenih pokretnih slika, kao i o eksperimentalnim/avangardnim filmskim stvaraocima koji su razvili sopstvenu estetiku u skladu s tek inaugurisanim esid senzibilitetima, automatski postavši deo eksplozivno-rastuće scene psihedeličnih mix-media događanja, u kojima je film postepeno poprimao centralnu ulogu. O snažnoj konceptualnoj vezi između filmskog i psihedeličnog doživljaja, i filmu – po nekim tvrdnjama – kao najpsihedeličnijem od svih medija.

BIBLIOTEKA

2.12 – 30.12. Hol Biblioteke, izložba knjiga

SAJAM KNjIGA 2013 – BELETRISTIKA

Biblioteka je nabavila oko 200 novih naslova beletristike na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Članovi Biblioteke mogu dobiti na čitanje knjige izložene u policama (obratite se dežurnom bibliotekaru).