Beogradski džez festival u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u svom 29. izdanju predstavlja Sva lica džeza – velikane savremene džez scene od 24. do 28. oktobra 2013. godine.

Beogradski džez festival ove godine će trajati jedan dan duže, a cene ulaznica će ostati pristupačne.

Poseban paket ulaznica pripremljen je za đake koji će i najatraktivniji program otvaranja u Sava Centru moći da prate za svega 100 dinara.

Po ekskluzivnoj ceni od 100 dinara Dom omladine Beograda obezbedio je za đake i student 100 ulaznica za svečano otvaranje 29. Beogradskog džez festivala u Sava Centru i po 20 ulaznica za sve koncerte u glavnom programu u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Ova kategorija ulaznica prodaje se isključivo u Domu omladine Beograda na blagajni EVENTIM. Neophodno je da đaci i studenti pokažu đačku knjižicu ili indeks prilikom kupovine ulaznice, kao i prilikom ulaska u koncertnu salu. Svaki đak ili student može kupiti samo jednu ulaznicu po koncertu, po povlašćenoj ceni od 100 dinara.

Na svečanom otvaranju u Sava Centru, 24. oktobra, Beograđani će tako prvi put čuti Kasandru Vilson, jednu od najvećih umetnica svetskog džeza. Vodeća svetska vokalna džez diva, dobitnica dva Gremija i brojnih titula za pevačicu godine, uz podršku Ambasade SAD, dolazi sa specijalnim programom “Harriet Tubman & Cassandra Wilson present Black Sun”, velikim hitom evropske koncertne jeseni. Projekat je inspirisan misijom Harijet Tabmen, legendarne Afro-Američke aktivistkinje iz vremena Građanskog rata, oživljavajući borbu za prava Afro-Amerikanaca u današnjem društvenom kontekstu. Slavnoj pevačici će ovo biti premijerno gostovanje u Beogradu i Srbiji.

Iste večeri, Beogradski džez festival se priključuje proslavi 65. rođendana Big Benda RTS-a, čiji jedinstveni jubilej će uveličati specijalni gost orkestra, jedan od najboljih evropskih trubača, kompozitora i aranžera – Bert Joris.

U okviru 29. Beogradskog džez festivala publiku očekuje više od 15 koncerata najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Evrope i Srbije. Nakon svečanog otvaranja u Sava Centru, svi ostali koncerti biće održani u salama Doma omladine Beograda.

Na zatvaranju festivala 28. Oktobra publiku očekuje jedno od najvećih imena savremenog džeza, prava poslastica za ljubitelje savremenog džeza. U Velikoj dvorani Doma omladine nastupiće sa svojim trijom, Vidžej Ajer. Vodeći džez muzičar današnjice po mišljenju kritike, prošle godine je osvojio čak pet titula “Daun bita”, i četiri titule “Džez tajmsa”, udružujući titule za najboljeg džez muzičara (apsolutna kategorija), pijanistu, kompozitora i grupu godine. U njegovoj muzici se jezikom džeza tumači nasleđe celokupne popularne muzike, sa senzibilitetom 21. veka.

Treća velika zvezda ovogodišnjeg festivala svakako je legendarni saksofonista Li Konic, rodonačelnik kul džeza (sa Majlsom Dejvisom i Lenijem Tristanom) i jedan od poslednjih aktivnih heroja zlatne dekade džeza 50-ih. Konic ovog oktobra puni 86 godina, te njegov koncert predstavlja i omaž zlatnoj epohi džez muzike.

Beogradska publika biće ove godine u prilici da upozna i mnoge sjajne protagoniste pre svega savremenih tendencija u evropskom džezu: Švedski čelista Lars Danijelson ukršta skandinavski i istočni folklor sa džezom i klasikom, u društvu starog znalca beogradske publike, pijaniste Jarona Hermana. Specijalnost kultnog švajcarskog „zen-fank“ kvarteta „Ronin“ Nika Barča čine varijacije repetitivnih motiva u ambijentu ritualnog gruva, mešajući džez-fank, klasiku i japansku muziku. Čućemo i novog izraelskog džez heroja, pijanistu Šaija Maestra, čija muzika sledi ideje Avišaija Koena, sa kojim je nastupio na nezaboravnom koncertu u Kolarcu 2007. godine. A mlade zvezde italijanske džez scene Đanluka Petrela i Đovani Gvidi, vraćaju se u Beograd posle sjajnog nastupa 2010. godine u kvintetu Enrika Rave.

Na festivalu će nastupiti i vodeći holandski džezer, saksofonista Juri Honing, poljski pijanistički virtuoz Lešek Moždžer, sa džez osvrtom na dela Šopena i Komede, iz Portugala stižu Žulio Rezende i Marija Žoao sa svetskom premijerom ukrštanja džeza i fado muzike, kao i nemačka pijanistkinja Julija Hulsman, u društvu mladog lava džez trube, Britanca Toma Artursa.

Sva lica džeza ukrasićemo i našim doprinosom – smelim autorskim projektom koji predstavlja Anu Sofrenović u avangardnom, a ipak komunikativnom izdanju, saradnjom naše Amerikanke Alme Mićić sa gitaristom Dagom Vemblom, kao i predstavljanjem, po opštem sudu, najtalentovanijih domaćih sastava – Eyot iz Niša i Fish in Oil iz Beograda.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.