Promocija knjige “Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji + 100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRJ”, autora Duška Antonića, održaće se u Čačku, u Srpskom pabu, 10. novembra sa početkom u 19h. Promociju knjige će upotpuniti osma samostalna izložba koncertnih fotografija „Čuvari rokenrola“, autorke Marine Pešić, koja je značajno doprinela u realizaciji pomenute knjige.

U prvom delu knjige autor je iz raznih uglova analizirao šta nam se sve dešavalo od raspada Jugoslavije, koja je imala jednu od najjačih rok-scena u Evropi, i kako je sve to uticalo na rok-scenu i sveopštu kulturu u njoj. U drugom delu knjige je 57 rok-novinara, kulturnih analitičara, pisaca i umetnika raznih generacija, kojima je rok-kultura zajedničko opredeljenje, napravilo svoje liste od po 20 najboljih albuma u periodu od od 1992. do 2017. godine. Od svih njih zajedno sačinjena je konačna lista od 100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRJ. Osim 100 najboljih albuma sa fotografijama omota i izvođača, koje je napravilo dvadesetak ponajboljih srpkih rok-fotografa, objavljene su i sve pojedinačne liste, sa kratkim biografijama onih koji su ih sačinili i njihovim obrazloženjima za po njima najbolje albume.

Foto: Bojan Nikolić

Duško Antonić rođen je u Beogradu 1953. gde je diplomirao novinarstvo na FPN. Kroz tri redakcije u kojima je bio zaposlen i desetina sa kojima je sarađivao, napisao je hiljade tekstova, između ostalih i o rokenrolu. Pišući na razne teme, najomiljenija mu je uvek bila (rok) kultura, a kao kulturni pregalac i organizator pokretao je i vodio mnoge značajne akcije, izložbe, festivale i manifestacije.

Knjiga “Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji + 100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRJ”, izdata u decembru 2021. godine, njegova je treća iz rok-sfere.

O saradnji sa Marinom Pešić ima puno lepih reči:

– Ko zna zašto se, eto, desilo da baš u Čačku imamo zajednički “nastup”, ona sa svojom izložbom, a ja sa promocijom knjige u čijem izdavanju mi je neprocenjivo pomogla. U knjizi se nalazi 26 Marininih fotografija, a njena fotka ukrasila je i naslovnu stranu. Kako je bila jedna od mlađih među desetak sjajnih rok-fotografa koji su mi obećali svoje fotografije i pošto nije u svom opusu imala sve ono što mi treba (pogotovo starije snimke), ona mi je, znajući ko je koga snimao i ko je čiji oficijelni fotograf, preporučivala kolege, davala telefone i mejlove, ostvarivala kontakte. Marina je kao dobra vila bdela nad knjigom, dajući mi podstrek da, u mukama oko traženja izdavača izdržim, pogotovo u trenucima kad sam bio na ivici da od svega odustanem. Nekako logično je bilo i da kroz tu trogodišnju saradnju Marini prvoj pošaljem i prvi (radni) “prelom” knjige, koji je ona pedantno, iako od nje to nisam tražio, pročitala od korica do korica, pronašavši u njoj na desetine slovnih i drugih grešaka, koje sam već mislio da sam kroz brojne korekture eliminisao. Jednostavno rečeno, kao što svoj posao radi odgovorno i s ljubavlju, ona je i moju knjigu osećala kao svoju. Što ona u svom dobrom delu i jeste.

Na izložbi „Čuvari rokenrola“ u Čačku biće predstavljene neke fotografije koje se nalaze u rokenrol knjigama, neke novije fotografije koje nisu do sada izlagane, fotografije nastale u Čačku na Festivalu “Priča”, kao i one koje Marina smatra svojim “The Best Of”.

Foto: Atila Sabo

Marina Pešić rođena je u Užicu 1987. godine. Do sada je održala sedam samostalnih i učestovala na sedam kolektivnih izložbi koncertnih fotografija. Njene fotografije našle su se i u mnogim knjigama vezane za rokenrol, kao i na muzičkim albumima. Uređuje i vodi sajt www.mocmuzike.rs.

Promociju knjige i izložbu fotografija upotpuniće i akustična svirka Milovana Ilića (Live Looping), koji će izvoditi domaće i strane rok hitove.