01.decembar, Svetski dan borbe protiv SIDE, obeležen je i u Novom Sadu sa više programa u toku dana, ali i koncerata uveče. Mi smo posetili i prvi Pozitivan koncert koji je, u organizaciji Udruženja Prevent iz Novog Sada, održan u Sudiju M. Sve čestitke “Preventovcima” prvenstveno na hrabrosti, jer upustiti se u ovako veliki projekat nije mala stvar, a zatim i na uspešnosti organizacije. Na njihovom se primeru vidi da se za samo mesec dana može organizovati sjajna manifestacija. Želja da se nekome pomogne bila je jača od svih prepreka koje su sigurna sam imali.

Kada treba da pokažemo svoju humanost, na rečima svi smo jaki. Nekako, mi Srbi se sa rečima odlično snalazimo, ali dela nam nisu jača strana. Tako je bilo i sinoć na prvom Pozitivnom koncertu. Iako je ceo događaj posetilo oko 150 ljudi, nadam se da to nije realan broj onih koji su spremni da pomognu drugima. Od Novosađana očekivala sam više.

Prateći program počeo je nešto malo posle 18.30h otvaranjem međunarodne izložbe štampanog materijala na temu HIV/AIDS-a. Nakon toga učenici Škole za dizajn „Bogdan Šuput” iz Novog Sada priredili su modnu reviju modela izrađenih od recikliranih materijala, a inspirisani Svetskim danom borbe protiv SIDE. Učenici novosadske Muzičke škole „Isidor Bajić” otpevali su tri songa iz svog mjuzikla „Kočoperitis izvesne dame u pubertetu” za koju su muziku komponovali Svetozar i Nemanja Nešić.

Pre svega moram da pomenem da su sva tri benda koja su nastupala sinoć na koncertu, bila definitivno odličan izbor organizatora. Ono što je zajedničko za sve njih je profesionalnost, poštovanje organizatora i priče oko koje su svi skupili, koji ni mnoga imena sa vrha muzičke scene nemaju u opisu svog “karaktera”.

Mnogo puta bila sam u sali Studija M, i kako to obično bude, ceo koncert dobio je jednu posebnu notu ozbiljnosti. Sam koncert kasnio je akademskih 15 minuta, a na binu Studija M prvi su izašli mladi i vrlo perspektivni bend iz Zrenjanina Empathy Soul Project. Ovi momci su za mnoge veoma prijatno iznenađenje i jedni su od onih koji su za izuzetno kratko vreme pridobili veliki broj publike i poklonika svog zvuka. Reakcija publike na njihove nastupe je potvrda da je žiri doneo ispravnu odluku kada ih je proglasio za najbolji bend koji se pojavio u sva tri serijala emisije Live Shot novosadske televizije Kanal 9. Koncert su otvorili pesmom “Strange kind of love”. Nakon deset pesama koje su odsvirali publika je tražila bis, ali na žalost bis će sačekati za neki drugi koncert koji će ovi Zrenjaninci, nadamo se, ubrzo imati u našem gradu.

Nakon tria iz Zrenjanina, na scenu je izašao još jedan trio, bend Inbox iz Bačke Topole. Novosađanima su dobro poznati jer često gostuju u našem gradu. Ovaj put bilo je pravo zadovoljstvo slušati ih jer su na repertoaru bile isključivo njihove autorske pesme, koje su odlične. Dado, Pero i Duda su još jednom pokazali da su sjajni muzičari. Pored osam starih, čuli smo i dve nove pesme, a ovi momci svoju humanost pokazali su i time što su poklonili diskove određenom broju ljudi koji su donirali novac. Ako me sećanje ne vara, pesma “Sanjaj me” publici se posebno dopala. Nakon njihovog nastupa i aplauza koji su dobili bilo je jasno. Ukus organizatora se apsolutno poklopio sa ukusom publike.

Koncert su svojim nastupom zatvorili Novosađani, bend Šesto čulo. Iako poznati po svojim sjajnim nastupima na kojima su izvodili pesme drugih muzičara, ovaj put to nije bio slučaj. Prvi put sam slušala njihove autorske pesme i prva reakcija je da je ovo bend koji će vrlo brzo (uz malo sreće) napraviti veliki bum na našoj sceni. Ove večeri prvi put na svojim nastupima, bili su pojačani violinom koja će, ako sam dobro shvatila, od sada biti standardna postava benda Šesto čulo. S obzirom da su njihove autorske pesme još uvek “sveže”, sve što mogu da kažem je, jedva čekam novu svirku, ali sa autorskim pesmama. Posebno bih pohvalila fantastičan glas pevačice Todore koja osim svoje “JanisJoplinovske” boje glasa, ima sjajnu energiju koja vas naprosto mami da gledate samo u nju. Neka mi oproste ostali članovi benda, ali sinoćnji utisak je takav 🙂  Koncert su završili pomalo nostalgičnom pesmom “Jugoslavija”. Ni ovaj bend nije prošao bez sjajnog aplauza i povika “bis bis” iz publike.

Ono što je ostavilo najveći utisak kad se sve zbroji i oduzme je da, iako je koncert bio humanitarnog karaktera, pri tom se ulaz nije plaćao nego je baziran na dobrovoljnim prilozima, Novosađani se nisu pokazali kao neko ko je spreman da pomogne, razume i prihvati drugačije od sebe koji su u isto vreme ništa drugo nego, isti kao i oni. Sav prihod od ovog koncerta namenjen je za novogodišnje paketiće deci koja žive sa HIV-om i deci čiji roditelji žive sa HIV-om. Pitamo se u kakvom mi ovo vremenu živimo, zašto je sve više onoga što nas rastužuje od onog što nas usrećuje. Svi oni koji su sinoć bili u Studiju M  uživali u sjajnom programu, fantastičnom koncertu i koji su u kutiju ubacili makar i 5 dinara, otišli su kući srećni jer su bili deo priče koji će nekome izmamiti osmeh na lice.

Heroj večeri bio je 58-ogodišnji čovek koji je nakon prve pesme Empathy Soul Project-a ušao u salu Studija M, došao u prvi red, bacio ispred sebe štake na kojima je došao, ranac koji je nosio na leđima i igrao ceo koncert. Posle koncerta vidno uzbuđen i srećan zahvalio se svim bendovima na sjajnom koncertu, ubacio 5 dinara u kutiju za dobrovoljne priloge i nasmejan otišao. Podsetiću vas na jednu davnu reklamu: “Mislite o tome”.

Ovo je bio Prvi pozitivni koncert, vidimo se sledeće godine na drugom Pozitivnom koncertu kada će, nadam se, biti mnogo više onih koji žele da makar jedno veče učine dobro delo i pomognu nekome.

Više fotografija možete pogledati na facebook stranici Pozitivan koncert.

Autor teksta: Andrea Magazin

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.