Ako se po jutru dan poznaje, ovogodišnje izdanje EXIT festivala biće još jedno u nizu onih koji se pamte i prepričavaju.

Jednodnevni festival ROCK@EXIT održan 11. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi, na najbolji mogući način najavio je EXIT 2014 i SEA DANCE.

ROCK@EXIT festival zamišljen kao najava velike letnje EXIT avanture ugostio je 16.000 ljudi, u potpunosti preneo atmosferu i energiju EXIT festivala i pripremio za ono što nas očekuje od 10-13. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, Novi Sad i od 15-17. jula na plaži Jaz u Budvi.

Tim povodom, Dušan Kovačević, direktor EXIT festivala, izjavio je: “EXIT festival nosi sa sobom preveliku količinu pozitivne energije da bi se ona konzumirala odjednom, bez pripreme. Rock@EXIT je ispunio svoju misiju, i predstavio savršeno zagrevanje za najbolji evropski festival i najluđu avanturu ovog leta”.

Nakon Ljubljane i Zagreba, popularni Queens of the Stone Age gostovali su i u Novom Sadu. Njihovom nastupu prethodili su mini koncerti bedova Repetitor, Ritam Nereda, Eyesburn i Partibrejkers.

Baš kako je i najavljeno, tačno u 18 i 20 ovaj mini festival otvorio je bend Repetitor. Nezahvalan termin uticao je na to da je njihov sjajan nastup video mali broj ljudi, ali svakako da je sjajno naći se u društvu velikih zvezda kako stranih tako i domaćih.

Repetitor

Ritam Nereda, moglo bi se reći domaćini, nastupili su sledeći. Za vreme njihovog nastupa ispred bine se okupio mnogo veći broj ljudi, a i kako drugačije kada su oni miljenici i ne samo novosadske publike. Očekivano najveće oduševljene publike izazvano je pesmom „Put beznađa“, a njihova verna publika svaku pesmu obeležila je šutkom, i ovacijama na kraju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bend koji je zamenio Ritam Nereda na bini bio je Eyesburn. Standardno dobra atmosfera je nešto što karakteriše njihove nastupe, pa je tako bilo i ovaj put. Razigrana publika, razigrana ekipa na bini, sve je bilo baš kako treba i publika se polako, ali sigurno zagrevala za svetsku atrakciju kako je u medijima najavljivan američki sastav Queens of the Stone Age.

Eyesburn 1

Poslednji pred njihov nastup, kao najveće domaće zvezde iz ove ekipe nastupili su Partibrejkersi sa jedinstvenim Canetom za kormilom. Ni ove večeri nije izostala sjajna svirka ovog kultnog benda, kao ni standardne Canetove opaske. 🙂

Partibrejkers

Satnica nastupa se poštovala, što je za svaku pohvalu, te su se QOTSA pojavili pred publikom tačno u 22 i 30. Nastup je otvorila odlična „You Think I Ain’t Worth a Dollar, But I Feel Like a Millioner“, da bi već na sledećoj pesmi Queens-i “zakuvali” svojim možda najvećim hitom, „No One Knows“, koji je digao publiku na noge, dok je cela tvrđava gromko pevala uz harizmatičnog frontmena Josh Homme-a.

Kako je koncert QOTSA u Zagrebu bio veče pre, imali smo informacije da zvuk na tom koncertu nije bio baš na zavidnom nivou. Na žalost, ista priča ponovila se i u Novom Sadu. Sticao se utisak da su svi bendovi koji su nastupali pre imali mnogo čistiji zvuk vokala. Nekima je to smetalo, pa su prilično razočarani ispratili koncert do kraja, a neki su čak otišli i pre samog kraja. Ipak, mnogo je veći broj onih koji su bili potpuno zadovoljni onim što su čuli i videli. Bio je to koncert ispraćen odličnom rasvetom, sjajnim gitarskim rifovima i energijama koje su se smenjivale od euforične do potpuno mlake. Ipak, najjači utisak celog koncerta usledio je na samom kraju, tačnije na bisu kada je bubnjar Jon Theodore briljirao za bubnjevima, i kako je jedan novosadski bubnjar prokomentarisao „potpuno ukrao šou“.

Queensi 1

Možda ovo nije bilo najbolje izdanje QOTSA, postoji hiljadu i jedan razlog koji je mogao biti „krivac“ da oduševljenje publike ne bude 100%. A kako mi ne znamo pravi, ne možemo im suditi, a ni braniti ih. Svakako, velika je stvar imati priliku slušati i gledati jedan bend poput QOTSA čija se cifra fanova broji u milionima.

Andrea Magazin

Foto: Ritam Nereda – Remix Press, ostale fotografije – EXIT foto tim