PODELI

Sinoć je velikim koncertom na Trgu slobode u Novom Sadu završeno deveto izdanje manifestacije Ritam Evrope, koju uspešno organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad.

Ovogodišnje izdanje Ritma Evrope otvoreno je 04. maja izložbom radova sa konkursa “70 godina pobede nad fašizmom”, a dan kasnije 05. maja otvorena je izložba “Dani pobede” u saradnji sa Bibliotekom Matice srpske u SKCNS Fabrici.

 

Na ovoj unikatnoj izložbi prezentovane su geografske karte neprijateljskih ofanziva, omoti gramofonskih ploča i notni zapisi sa borbenim pesmama u čast oslobođenja Jugoslavije, kao i leci, plakati, fotografije i likovni radovi koji svojim izuzetnim vizuelnim identitetom oslikavaju borbu naroda Jugoslavije za slobodu.

izlozba dani pobede                                                                                         Foto: SKCNS

Dva dana kasnije, 7. maja, takođe u SKCNS Fabrika, održana je tribina “Dan pobede nad fašizmom“, a sinoćnim koncertom, 70 godina od velike pobede Novosađani su proslavili uz bendove Artan Lili, Emental, Sonic Boom Six i Goblini.

SKCNS je jedan od retkih organizatora koji najavljenu satnicu i ispoštuje, te nije bilo razloga da tako ne bude i ovaj put. Prvi na bini bio je beogradski bend Artan Lili koji se svojom specifišnošću i odličnim zvukom brzo izdvojio od ostalih mladih bendova u Srbiji. Trenutno su jedan od najaktuelnijih i koncertno najaktivnijih bendova na našoj sceni. Ono što pokazuje koliko su popularni i atraktivni je ispunjen Trg slobode u 20 časova, kada su započeli svoj nastup. Veliki broj mlađih osnovaca video se u prvim redovima, što je verujem velika satisfakcija samom bendu, ali i nama dokazujući da naša omladina još uvek nije potpuno skrenula s puta, i da za rock’n’roll još uvek ima nade.

artan_lili

Nakon odlične svirke benda Artan Lili, na bini ih je zamenio jedan od najpopularnijih sastava celog regiona, zagrebački Elemental. Bespotrebno je govoriti da je u tom momentu trg bio prepun, a bend osim hitovima za sva vremena, na svojoj velikoj popularnost može zahvaliti i PREšarmantnoj Remi koja je i pored sjajnih muzičara koji čine ovaj bend, glavna asocijacija i prva misao svih kada se pomene Elemental. U svojih sat vremena podsetili su nas na veliki broj svojih hitova, koje je publika pevala zajedno sa njima od samog početka do kraja. Remi nas je pred kraj nastupa podsetila da su konačno u Novom Sadu nakon dosta vremena, a sve što mi možemo da kažemo je da se iskreno nadamo da ćemo ih ponovo ugostiti u najskorije moguće vreme jer je broj fanova koji imaju u ovom gradu, veoma zavidan.

elemental_2

Nakon nastupa Elementala, publika se u jednom momentu razbežala kojekuda…ali na kratko jer je zvuk koji je dopirao sa bine delovao kao neka vrsta masovne hipnoze. Novosađane je hipnotisao sjajni britanski bend Sonic Boom Six. Ovo je bio njihov treći nastup u Novom Sadu, ali prvi na otvorenom i na ovako velikoj bini. Ova sjajna petorka na Ritmu Evrope prvi put je nastupila sa novim bunjarom Luke-om. Za vreme njihovog nastupa moglo se čuti mnoštvo muzičkih stilova, pa bi se muzika koju sviraju mogla okarakterisati kao fuzija panka, regea, ska i hip hopa. Svakako, najupečatljivija na bini bila je pevačica Laila Khan. Velika bina joj je veoma prijala, pa je svoju energiju, koje je prepuna, rasipala na sve strane i istom sve prisutne zarazila. Novosadska publika je poznata kao teško osvojiva, ali u isto vreme, veoma velikodušna kada se pred njom nađe kvalitet. Upravo zbog svega toga, nastup benda Sonic Boom Six sigurno će ostati zapamćen.

ssb

Britanci poneti i oduševljeni atmosferom na Trgu slobode, produžili su svoj nastup, i odsvirali jednu pesmu više, pa tako pomerili početak nastupa jednog od omiljenih bendova u Srbiji, šabačkih Goblina. Ali njihov nastup koji je bio najavljen za 23,05, na žalost kasnio je zbog tehničkih problema. Naime, pred sam nastup Goblina, jedno od pojačala odlučilo je da nestrpljenje publike zbog nastupa ovih kultnih pankera, produži još malo. 🙂 Iskušivši strpljenje i ljubav publike prema ovom bendu, pojačalo se nakon polusatnog bojkota predalo i proradilo! Sreći publike, a i Goblina nije bilo kraja jer je njihov nastup konačno mogao da počne. Novi Sad je zajedno sa Golubom, Vladom, Alenom, Leom i Fircom jeo i pio, jagode, pečenja i rakije, vozio voz, voleo Anju, iz grla pevali „U magnovenju“, „Ona“, „Luna“ i mnoge druge, a za vreme pesme „Daleki put“ na nebu se pojavilo desetine upaljenih lampiona koji su upotpunili doživljaj i ovo veče učinilo nezaboravnim.

golub

Deveto izdanje Ritma Evrope bilo je sigurno i najbolje do sada. Vladala je potpuno nova energija kako među publikom, tako i među organizatorima, ali i prestavnicima sedme sile. Ceo program koji je započeo pre pet dana, bio je veoma kvalitetan i propraćen velikim brojem posetilaca. Koncert na Trgu slobode bio je kruna cele manifestacije kom je prisustvovalo hm, ne idu mi ove procene, ali bilo je toliko publike da joj se nije video kraj u Zmaj Jovinoj ulici. Procenu cifre prepuštam vama. 🙂

Ritam Evrope 2016. godine proslaviće deceniju postojanja. Ako je ćoškasta cifra devet donela ovako jak line up i ovako sjajan program, možemo samo da se unapred radujemo sledećem izdanju Ritma Evrope. A kako je organizator cele priče SKCNS, sigurni smo da nas sledeće godine čeka spektakl. Novi Sad je još jednom pokazao koliko mu znači ovaj datum, i koliko poštuje sve žrtve koje su zarad naše slobode dali svoje živote. I kako drugačije završiti nego, Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Više fotografija pogledajte ovde.

Andrea Magazin
Foto: Ivana Jovanović