Prekmurski kvartet ŠKM Banda, originalno iz gradića Beltinci, bez pretjerivanja možemo označiti za jednog od originalnijih bendova koji su izrasli na slovenskom muzičkom području, u poslednjoj deceniji.

ŠKM banda su nastali 2003 godine, dobili su ime po lokalnom partizanskom junaku Štefanu Kovaču Marku i prilično brzo postaju važan deo “lokalne” scene.

Kvartet u kratko vreme dobija poziv da nastupa na turneji Klubskog Maratona (2005) ljubljanskog Radija Študent. Iste godine bend je nagrađen izlaskom prvenca PATENTAT za domaćeg izdavača God Bless This Mess records (www.gbtm.si). Album je bio izabran u top deset slovenskih alternativnih albuma, drugi album ŠAMAR-JANKA (GBTM Rec, 2008) bio je čak i na drugom mestu ove liste za godinu 2008. Godine 2009 bend je svirao u vrlo renomiranoj emisiji “Izštekani na Valu 202”. Ovaj koncert, na kojom su kao gosti nastupili etno sastav Mlada beltinška banda i avantgardni Kraški solisti, izdat je na “live” albumu IZŠTEKANI (GBTM Rec, 2010). Godinu kasnije, sastav je objavio još jedan album „Rdeči“ koji je objavljen i na vinilu.

Njihova muzika može biti vesela, poskočna ali i sramežljiva, melanholična. U deset godina postojanja, bend je odsvirao preko 200 koncerata uključujući nekoliko turneja po Balkanu, Češkoj, Nemačkoj itd.

Na njihovom petom albumu „Panontikon“ (četvrtom studijskom), bend je svoj instrumental obogatio sa raznovrsnim akustičnim instrumentima kao što su bendžo, kalimbe i ksilofon. Nastale kompozicije je svojim isprofilisanim uhom usnimio njihov dugogodišnji prijatelj i kućni producent izdavačke kuće GBTM, Plueg. Naslovnicu albuma je nacrtao umetnik i grafičar Gregor Purgaj.

Album su zajedničkim snagama objavili God Bless This Mess Records i Kapa Records iz Ljubljane, a možete ga skinuti ovde.

Ako niste upoznati sa radom ŠKM Bande, ostale albume možete poslušati i besplatno ili po minimalnoj ceni downloadovati na njihovoj bandcamp stranici: http://skmbanda.bandcamp.com