Foto: Ivana Jovanović

U sali Amerikana beogradskog Doma omladine 14. februara bilo je i zaljubljenih i nezaljubljenih, ali jedna stvar je povezala sve prisutne – ljubav prema bendu Sunshine koji je proslavio 30 godina postojanja ili kako su sami rekli “30 ‘dina na betonu”.

I u godinama kada nisu nastupali uživo, njihova muzika je bila aktuelna, vrtela se svuda, spajala ljude i inspirisala neke nove klince koji su kretali tim stazama. Ove večeri imali smo priliku da se iskačemo zajedno sa bendom uz sve te hitove koje obožavamo od momenta kada su se pojavili. Svi imamo neke svoje favorite, ali nijedna pesma nije prošla bez burnih reakcija publike.

Neobuzdana energija i strast su možda ključne reči ovog koncerta te nije ni čudo što je bio rasprodat pre nego što se desio. Organizator koncerta je bila izdavačka kuća Metropolis Music sa kojim je bend sarađivao i ranije i koji im je bio izdavač nekih singlova i albuma.

Sunshine je nešto lepo što pamtimo iz devedesetih godina prošlog veka, a nema mnogo toga pozitivnog što nas veže za te godine. Svaki njihov koncert prožet je nekim jakim emocijama jer osećamo povezanost sa njima još iz mračnog doba, bar mi 40+ generacije.

No, kako nama ovde kola nikako da krenu uzbrdo već se kotraljamo nizbrdo naglavačke, ova muzika postala je neizostavni deo života i mlađih generacija koje su se rađale kad su nastajale pesme “Priđi mi ti”, “Iza horizonta”, “Žaklina traži sponzora”, “Misli mene gone” i mnoge druge.

Foto: Ivana Jovanović

Iako sam ih slušala 29. decembra u Novom Sadu, nepunih dva meseca kasnije izazvali su apsolutno isto ushićenje u meni i iste reakcije. Ovo je bio prvi koncert u nizu kojim proslavljaju tri decenije postojanja i nadam se da ćete svi vi koji ih volite imati priliku da ih čujete tokom 2023. godine i učestvujete u obeležavanju jubileja.

Ono što je dodatno obogatilo veče su fenomenalni gosti: Bvana Herbalajzer i Džezeri iz lagune i El Pre3idente.

Bvana Herbalajzer i Džezeri iz lagune je ono što trenutno radi hip hop izvođač Nikola Ćosić. Ovaj iskorak u džez i fank napravio je sa ekipom sa kojom je snimio album “Zelena glava i magični kamičak”. Imali smo priliku da to čujemo uživo i zvuče fantastično. Naravno, Bvana nije uskratio punu salu da čuju i njegove stare hitove. Ovakvi projekti su meni lično jako zanimljivi i pokazuju koliko su izvođači kreativni što je Bvana tokom svoje karijere više puta dokazao. Osim kreativnosti dokaz su i hrabrosti da se iskoči van okvira. Poslušajte ovo najnovije izdanje, verujem da će vam se dopasti.

Foto: Ivana Jovanović

Nakon njih na binu je iskočio bend koji možemo okarakterisati kao srpski RATM – El Pre3idente iz Mladenburga (čitaj: Mladenovac) koji je 2017. godine osnovao nekada predsednički kandidat, Luka Maksimović poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli. Neki su tada smatrali da Beli samo pravi šou za narod, a niko nije sanjao kako će “Predsednik” završiti. Nije postao lider Republike Srbije, ali je zavladao muzičkom scenom. Bend svira hard core rap muziku i ima tri vokala. Pogađate – tekstovi su angažovani, kritički i nastup im je vrlo energičan. Bolji uvod u ostatak večeri teško da je mogao da se desi. Za mene, koja sam ih slušala prvi put uživo, bili su jedno veliko iznenađenje koje mogu da opišem rečima-ozbiljno kidanje.

Foto: Ivana Jovanović

Ono što je najlepše od svega je da je publika bila tu od početka do kraja i podržala istim žarom i goste i Sunshine. Što bi se reklo-gorelo je celu noć!

Ivana Jovanović

Više fotografija pogledajte OVDE.