PODELI

Kao zagrevanje pred još jedan To be punk festival, u subotu 05.03. u SKCNS-Fabrici je održana promotivna svirka dva mlada novosadska benda kao i iskusni Drongos For Europe iz Birmingema .

Drongosi su nastali još davne 1979. kada su išli na turneje sa GBH. Bend se nakon toga , dva puta raspadao da bi se ponovo sastali 2003 i objavili prvi zvaničan album. Poslednji album su izdali 2010. pod nazivom „Cage the rage“. Iako su tipični Englezi naziv „Drongos “ su dobili po Australijskom slengu za budalu, glupana. Oni su u okviru svoje turneje po Srbiji posetili i naš grad.

U Fabrici je pred nekih dvadesetak ljudi počelo još jedno pank veče nastupom Skupljenih na brzinu (SNB). Nisu kao što im ime kaže, vrlo su uvežban bend . Polako su počeli da se skupljaju ljud kako je svirka odmicala, ali su se plašili da priđu do bine. Publika ih je znatiželjno pratila ali tri-četiri vatrene obožavateljke pratile su ih ovacijama od prve do poslednje pesme. Počeli su sa „Alkoholnim čarima“ i odsvirali nekoliko starih pesama. Onda su nastavili sa društveno kritičkom „Malim ljudima“,“ Ti možeš sve“ i idealnom pesmom za žurke sa zaraznim refrenom „Ska“. Završili su naravno sa „Sve je to pank“. Ovaj melodični pank bend sam slušala nekoliko puta, ali bilo je uživanje slušati ih u Fabrici jer je ozvučenje neuporedivo bolje od drugih mesta u gradu.

Nakon njih nastavili su u sličnom ritmu Neprijatelj prelazi zeku. „Zeke“ su počeli odmah žestoko sa „Mećavom“, „U rukavu nemam herca“, „Lice đavola“, i onda prešli na malo ozbiljnije teme „Odlazim zauvek“, „Vreme je“, „Doviđenja draga moja“. Ova petorka kaže za sebe da zna šta radi, i iza scene i na sceni što potvrđuje broj svirki koje su imali za poslednjih godinu dana. Davor (bas gitara) i Paja (gitara) imaju usklađenu koreografiju, tako da im je bina bila mala za njihov performans. Pevač (Zeka) poručio je publici samo jedno, da se ne drogiraju! Za kraj su odsvirali dve nove pesme kao najavu novog albuma jer ih je publika pozvala na bis.

Malo posle ponoći, nakon odlične uvertire na binu staju Drongosi koji već prvim pesmama „Wake up call“, „Myday „ uspevaju da ispune čitavu Fabriku posebnom energijom. Već posle prve pesme ispred bine su se skupili fotografi jer takvu pojavu treba ovekovečiti. Njihov stil oblačenja, ponašanje na sceni , glasnoća je beskompromisna kao u vreme nastanka panka. Ovi momci su pokazali da ih tokom godina nije napustila, snaga , drčnost i borbenost. Frontmen benda Tommy se zahvalio organizatorima kao i bendovima koji su svirali pre njih. Nastavili su sa „Whose army stand up“, „Whose got da power“, „21 century“ pokazujući da njihovi tvrdi rifovi ne pozivaju na ples, vać na dizanje pesnice i pobunu. Imali su i odličnu komunikaciju sa publikom, u jednom momentu su dali mikrofon pevaču Vox populija koji je bio u prvom redu da sa njima otpeva refren. Nastavili su bez predaha ređajući „Athens“, „City without soul“, „Freedom“ pesmama u kojima se izražavaju direktno o političko socijalnim temama. Ovaj bend ne potcenjuje publiku niti joj se udvara, već ih poziva da im se pridruže u njihovoj gitarskoj invaziji. Publika ih je propratila horski pevajući, sa pesnicama u vazduhu, njihove pesme koje pozivaju na slobodu i individualnost .

Nakon ovog fenomalnog koncerta, ostajemo samo da sačekamo par meseci i deveti To be punk festival koji svake godine pruža priliku novim bendovima iz Srbije i cele Evrope da pokažu šta znaju.

Dragica Mačkić