Jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih world music festival u Srbiji – Ethno.com, održaće svoje petnaesto izdanje 22. i 23. septembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a u okviru koga će nastupiti četiri world music sastava iz Srbije i Makedonije. Ulaz na sve programe je besplatan. Reč je o festivalu od izuzetne važnosti za promociju etno i world music zvuka regiona i Srbije.

Prve festivalske večeri, u petak 22. septembra od 20 časova nastupiće Pjevačka družina Svetlane Spajić i Olga Krasojević, dok će od 21.30 biti održan koncert sastava My people.

Tradicionalna umetnica Svetlana Spajić, više od dve decenije posvećena je negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture, sakupljajući i učeći na terenu od izvornih pevača najstarije generacije. Učestvovala je u domaćim i internacionalnim muzičkim i pozorišnim projektima i nastupala sa svetski poznatim umetnicima I muzičarima, kako onima na polju tradicionalne tako i ukviru world, savremene i improvizovane muzike. Od 2009. predvodi svoj ženski a cappella sastav, Pjevačku družinu Svetlane Spajić (Svetlana Spajic Group). Zaštitni znak grupe jeste izuzetno bogat i raznovrstan repertoar, visok izvođački nivo, poštovanje stilskih osobenosti srpskog starog pevanja iz svakog kraja i zajednički rad sa vodećim seoskim čuvarima tradicije najstarije generacije.

Muzička grupa My People oformljena je sa idejom da se na jednom mestu okupe vrsni muzičari prepoznatljivi na domacoj i svetskoj World Music i Jazz sceni i da kroz zajednički rad u ovom sastavu uobliče i iskažu svoju kreativnost. Članovi sastava My People dolaze iz raznih krajeva Srbije i Balkana i donose sa sobom ideje I muzičke koncepte koje su razvijali kako u sredinama u kojima su stasavali kao muzičari tako ikroz saradnju sa vodećim imenima domaće i svetske scene. Muzika sastava My people može da se opiše kao netipična mešavina Jazz-a i World Music-a sa tradicionalnom i duhovnom muzikom Balkana, kao i muzikom drugih regiona i kontinenata.

Druge festivalske večeri, 23. septembra, od 20 časova nastupa Tamburaški orkestar Pančeva, a od 21.30 sastav Ljubojna iz Makedonije.

Tamburaški orkestar Pančeva je počeo sa radom 2014 godine. Nakon dugogodišnjeg pedagoškog i izvođačkog iskustva, profesor Mihajlo Jović osniva tamburaški orkestar sa ciljem da neguje i izvodi tradicionalnu tamburašku i umetničku muziku. Od prvog koncerta, tamburaški orkestar Panceva privlači veliku pažnju ljubitelja tamburaške muzike.

Ljubojna ili ‘ljubav’ i ‘bitka’ je jedan od najistaknutijih i najzastupljenijih bendova u regionu, koji na vrlo autentican način prenosi impuls makedonskog muzičkog nasleđa. Ljubojna nije samo popularan brend. To je ideja koja je napravila ‘super’ zvuk od zaboravljene muzike i postala jezgro oko koga gravitiraju mnogi muzičari, a iz koje mlađa publika crpi svoju inspiraciju. Grupa stvara muziku unoseći veliku strast, entuzijazam i žestinu koja se očekuje od muzike kao univerzalnog maternjeg jezika. Kao rezultat, njihova muzika je otkrila kosmopolitski kod koji bend nosi u sebi. Ljubojna vrlo strastveno donosi svoju muziku, igrajući se energijom rock sastava u svim njegovim pojavnim oblicima: izvornom, klasičnom, popularnom i kao eksperimentalnom formom.