Foto: Armen Keleshian

Jedna od najvoljenijih rok grupa na svetu, priredila je neverovatno iznenađenje svojim fanovim širom sveta. Nakon 15 godina pauze, Gremijem nagrađena jermensko-američka grupa vratila se na muzičku scenu sa dve nove pesme.

Motivisani nedavno rasplamsanim sukobom između naroda Republike Arcah i Azerbejdžana, kome se pridružila Turska kao jedna od najodgovornijih zemalja za nasilje koje potresa taj region već 26 godina, System Of A Down -Serj Tankian (vokal), Daron Malakina (gitara),Shavo Odadjian (bas), John Dolmayan (Bubnjevi) objavili su dve nove pesme, nakon 15 godina pauze.

Bend želi da ukaže na ovaj genocid i sakupi prilog za narod Arcaha i Jermenije. Sve tantijeme od ove dve pesme grupa će dati fondu Armenia Fund. Uz muziku, bend je napravio i prigodan merčendajz, čija prodaja takođe ide u pomenuti fond.

Obe pesme je napisao, komponovao i producirao gitarista SOAD,  Daron Malakian. On je poslao poruku ostalim članovima grupe  da “bez obzira na to kako se osećaju vezano jedni za druge, treba da to ostave po strani, jer je ova situacija daleko važnija i veća od svega, od samog benda i da moraju da urade nešto i pomognu svom narodu, onako kako najbolje znaju-muzikom”.

Povodom toga System Of Down su dali zvaničnu izjavu:

“Mi, System Of A Down, upravo smo objavili novu muziku, prvu za proteklih 15 godina. Radimo to zato što nas četvorica jednoglasno, imamo nešto važno da vam poručimo. Protect The Land i Genocidal Humanoidz  govore o ozbiljnom ratu koji je nametnut našim otadžbinama: Arcahu i Jermeniji. 27. septembra udružene snage Azerbejdžana i Turske (zajedno sa ISIS teroristima) napale su  Republiku Nagorno-Karabah koju Jermeni sada zovu Republika Arcah.Već mesec dana traju borbe, bombardovanje, reketiranje i teroristički napadi na civile, stare i mlade. Građani su prinuđeni da se  kriju po skloništima da bi izbegli kiše kasetnih bombi koje padaju po njihovim ulicama i domovima, bolnicama i hramovima. Nasilnici su zapalili njihove šume i ugrozili sav živi svet, koristeći bombe belog fosfora i ostalo nedozvoljeno oružje.

Muzika i stihovi pesama govore za sebe. Potrebno nam je da vi govorite u ime naroda Arcaha.

Mir,

Daron, Shavo, John i Serj“.