Prvo izdanje SuperUho Festivala orijentisanog na aktuelnu međunarodnu muzičku scenu održaće se od 3. do 5. avgusta u Šibeniku na autentičnoj i intimnoj lokaciji pristaništa TEF i gradskoj plaži Banj, svega deset minuta laganog hoda od katedrale Sv. Jakov.

Za razliku od hrpe kvalitenih, ali i masovnih letnjih festivala, SuperUho Festival po uzoru na svog „starijeg brata“, Žedno uho, zadržaće svoj prepoznatljiv intimni format uživanja u muzici.

U sklopu festivala biće organizovan i kamp ograničenog kapaciteta, a u radijusu od 100m od središta kampa nalazit će se glavna bina, uređena plaža s popratnim sportskim i zabavnim sadržajima i parkiralište velikog kapaciteta.

Program prvog izdanja SuperUho Festivala biće usmeren najvećim delom na rock’n’roll u najširem značenju. Nastupaće trenutno najpopularniji predstavnici žanra, kao i oni eksperimentalniji i radikalniji novi izvođači na globalnoj sceni – predstavnici novog talasa globalne rock scene i cross over žanrova. Na SuperUho Festivalu nastupiće i izvođači elektronske, hip hop, funk muzike.

Žednouhi u svojoj SuperUho avanturi na moru nastavljaju tradiciju promovisanja i podrške regionalne muzičke, te će veliki deo programa biti posvećen najkreativnijim, najkvalitetnijim nezavisnim izvođačima iz regije.

Kao prvog velikog izvođača koji će nastupiti na festivalu u Šibeniku Žednouhi najavljuju jedan od trenutno najpopularnijih bendova na svetu – THE NATIONAL što će biti njihov najintimniji nastup u Hrvatskoj još od 2007. godine i nezaboravnog koncerta u zagrebačkoj dvorani PAUK. Glavna bina na kojoj će The National nastupiti nalazi se svega 30-ak metara od mora. Skromna veličina prostora ispred glavne bine prema velikom interesu publike nagoveštava vrlo intiman i jedinstven doživljaj za sve obožavatelje koji će na vreme nabaviti ulaznicu.

Black Lips iz Atlante tokom svoje karijere koja zvanično počinje 2003. godine snimili su 7 studijskih albuma držeći se zvuka koji su u početku zadali – garažna punk/rock psihodelija autentičnog američkog zvuka spomenutih pravaca s kraja 60-ih i početka 70-ih godina. Danas egzistira mnogo bendova koji su fascinirani i inspirisani počecima garažnog rock zvuka no retko koji bend poput Black Lipsa uspeva u potpunosti preneti tu slobodu kada je rock još uvijek bio mlad.

Chelsea Wolfe je mlada kantautorica, poreklom iz Kalifornije, specifičnog stila u komponovanju i interpretiranju muzike. Već pri prvom slušanju oseti se jasna originalnost, potpuno uobličena estetika i osećaj bezvremenosti koju Chelsea Wolfe stvara bez napora, direktno spajajući svoju dušu na instrument i poeziju sve vreme zračeći harizmom i gotovo ikonskom pojavom. Svoj stil sama Chelsea definiše kao drone metal art folk muzički žanr, čime je privukla i veliki broj sledbenika metal i goth muzike, dok s druge strane stiče kredibilitet među poštovateljima tradicionlane američke folk/rock muzike.

Rose Windows u obilatim i bogatim instrumentacijama prate zapadnu tradiciju, nadograđujući celokupnu kompoziciju jasnim uticajem američke i britanske rock muzike prošlog veka. Rose Windows takođe se priklanjaju i tradicionalnoj persijskoj, indijskoj kao i istočnjačkoj muzici. Bend ne teži stvaralaštvu moderne muzike već rearanžiranju globalne tradicionalne psihodelične rock i folk/etno muzike, propuštajući kompleksne aranžmane kroz ličnuprizmu viđenja spomenutih uticaja.

Seven That Spells jedan su od najcenjenijih bendova u Hrvatskoj i u ovom delu Evrope kada je reč o kraut rocku i predanosti gitarskom zvuku, iza kojeg stoji osnivač i vođa benda Niko Potočnjak. Seven That Spells osnovani su 2003. godine i od tada su objavili deset albuma i jedan DVD. Kao jedan od najbitnjih uticaja na svoj zvuk Seven That Spells navode Kawabatu Makoto – gitarista i člana japanskog psihodeličnog rock benda Acid Mother Tample.

Bernays Propaganda su rasplesani i angažirani makedonski post-punkeri koji slove za jedan od najpopularnijih novih alternativnih bendova u Makedoniji, u samo pet godina su izdali 3 studijska albuma za Moonlee Records. Bernays Propaganda donose prepoznatljiv new wave/post-punk zvuk, s jakom plesnom podlogom, čvrstim bubnjanjem i dominantnim “groovy” zvukom basa, na koje se nadograđuju slojevi bučnih i disonantnih gitarskih deonica.

ABOP (After je Bolji Od Partya) grupa je iskusnih muzičara čija je osnovna misija ples i zabava. Iako stvaraju plesnu muziku po ugledu na sedamdesete godine prošlog veka, ABOP sigurno nije staromodan bend. U njihovom crossover zvuku, kako su svi u bendu prošli kroz sito i rešeto domaće scene, te su iskusni i poznaju modernu muziku, pronaći ćemo fuziju pravaca: drum’n’bass, ethno, rock, funk, techno muzike.

Diskodelija je četvoročlani bend iz Šibenika koji deluje od 2009. godine. Uzore i stilski pravac benda vrlo je teško opisati u jednoj rečenici. Od punka, post-punka, noise-a i post-rocka, pa sve do new wave i disko uticaja, moguće je pronaći u svim pesmama Diskodelije. Svoj treći nastup održali su ove godine u Zagebu kada su nastupili kao predgrupa legendarnim Girls Against Boys.

Ulaznice za prvo izdanje SuperUho Festivala mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 290 kuna. Pretprodajna mjesta: Dallas Music Shop Šibenik (Kralja Tomislava 4), klub AZIMUT (Obala Palih Omladinaca 2, Šibenik) , Dirty Old Shop (Tratinska 18) i Rockmark (Berislavićeva 13).

Ulaznice je takođe moguće kupiti i online preko servisa Dirty old shopa.