PODELI

Jedan od najuticajnijih alternativnih rock bendova, The Smashing Pumpkins, drugi su potvrđeni headliner INmusic festivala #16, uz već najavljene The National.

The Smashing Pumpkins jedan su od ključnih muzičkih sastava koji su obeležili zvuk grungea i devedesetih svojom jedinstvenom mešavinom psihodelije, heavy metal rifova, art rocka, shoegazea i sanjivog liricizma. Bend su 1988. godine u Čikagu osnovali frontmen i gitarista Billy Corgan, gitarista James Iha, basistkinja D’arcy Wretzky i bubnjar Jimmy Chamberlin. Debitantskim albumom “Gish” 1991. godine osvojili su muzičku kritiku i uvrstili se u prvi red nadolazećeg grunge talasa koji će u narednim godinama osvojiti svetsku scenu.

Turbulentne godine pod lupom svetske javnosti i promene u sastavu benda rezultiraju formalnim raspadom benda 2000. godine no članovi aktivno stvaraju u sklopu drugih muzičkih projekata, a Billy Corgan kao glavni autor benda reformira The Smashing Pumpkins 2005. i uz promene u postavi benda izdaje pet studijskih albuma. James Iha i Jimmy Chamberlin se trajno vraćaju u bend 2018. godine, a 2022. godine započinje sukcesivno izdavanje trostrukog albuma “Atum: A Rock Opera in Three Acts”, čiji je završni treći čin svetlo dana ugledao u maju ove godine. Reč je o studijskoj rock operi u 33 pesme koje se tematski nastavljaju na prethodnike “Mellon Collie and the Infinite Sadness” (1995) i “Machina/The Machines of God” (2000) i nedvosmisleno svedoče o kreativnoj energiji benda koji iza sebe već ima više od 30 milijona prodatih albuma, nemerljiv umetnički ugled i headline nastupe na najvećim festivalima širom sveta. The Smashing Pumpkins premijerno će nastupiti u Hrvatskoj u junu 2024. godine u sklopu INmusic festivala #16.

INmusic festival vraća se na jarunske otoke od 24. do 26. juna 2024. u svom šesnaestom izdanju kao najdugovečniji, najveći i najznačajniji hrvatski međunarodni muzički festival svetske reputacije. Trodnevne festivalske ulaznice za INmusic festival #16 dostupne su putem službenog festivalskog webshopa po ceni od 89 EUR (+ troškovi transakcije).