Na poziv članova tima “Novi Sad 2021”, naš grad posetio je  tim iz Rijeke zaslužan za  aplikaciju uz pomoć koje će ovaj grad uskoro biti Evropska prestonica kulture. Tokom 25. i 26. aprila  održani su radno-konsultativni sastanci, na kojim je riječki tim predstavio svoj pobednički koncept pod nazivom “Luka različitosti”. Članovi tima “Novi Sad 2021” su nakon ove prezentacije imali i konsultativni deo sastanka, gde su predstavnici iz Rijeke preneli dragocena iskustva  u radu na aplikaciji.

Izvršna koordinatrka projekta iz Rijeke, Irina Kreger Šegota, istakla je da su “kapaciteti, kreiranje nove vizije, kao i originalnost projekta –  ključne stvari u dobijanju kandidature”. Ona je takođe spomenula i probleme na koje su nailazili tokom rada na aplikaciji, ukazavši na izuzetnu kompleksnost poslova u finalnoj fazi kandidature, u kojoj se  Novi Sad nalazi. Projektni tim Evropske prestonice kulture zajedno sa Predsednikom Organizacionog odbora Novi Sad 2021, Nemanjom Milenkovićem, posetu Riječana iskoristio je i za razgovor o novosadskoj aplikaciji, ali i tome na koji način je najbolje predstaviti “bid book” Evropskoj komisiji. Nakon višesatnih konsultacija, novosadski tim Evropske prestonice kulture dobio je informacije koje će biti od velike pomoći u daljem radu, što je bila i ključna ideja posete Riječkog tima.

Ovo je bila prilika da se članovi novosadskog tima Evropske prestonice kulture upoznaju sa  izazovima koji su pred njima, i da dobiju odgovore na različita pitanja, kako bi što pre krenuli u finalnu realizaciju projekta. Tokom  sastanka, iskazana je obostrana želja za saradnjom, a Riječki tim je predložio i konkretne predloge kako bi se Novi Sad direktno uključio u projektni deo Riječkog programa.