PODELI

U dvorištu kuće bubnjara Zlatka Petkovića odmaraju između proba, zato što se upravo tu nalazi studio u kome su snimljene neke od, sada već, kultnih pesama sastava ZAA iz Kruševca.

Ekipa Ajde festa posetila je jednu od pomenutih proba i porazgovarala sa basistom Ilić Tomislavom povodom njihovog nastupa na domaćem terenu treće festivalske večeri 10. avgusta.

Zbog prilike da posle duže pauze nastupe pred svojim sugrađanima osećaju zahvalnost i euforiju, ali i želju da sa prijateljima podele svoja dosadašnja iskustva, razmišljanje o situaciji koja se trenutno zbiva, sa nadom da će, na ove teme, dobiti i neku povratnu rekciju.

Kako je kultura danas smeštena na marginu, gde se kulturni stvaraoci nalaze u ilegali i javlja potreba za ponovnim objašnjavanjem koncepta kulture, tekstovi njihovih pesama, između ostalog, govore i o dehumnizaciji društva. S obzirom da smatraju da svaka pesma u sebi nosi dozu pobune i da izražava određen politički stav, u pesmama govore i o pozivu koji upućuju sviim ljudima dobre volje i dobre pameti, kako kaže Toma, da se uključe u društveno politčki, ili prosto javni život zajednice. Jer politika, kako Toma dodaje, pripada svima, a ne samo političarima.

Diverzantkinji Vanji Vukajlović, Toma u razgovoru otkriva još neke detalje o njihovom dosadašnjem radu, kao i gde ih to još, osim na Ajde festu, ovog leta možete slušati.

Pogledajte ceo intervju i kako izgleda proba benda ZAA.

Snimanje i montaža: Aleksandra Vukojević

Tekst: Ivana Grujić