Onaj što procveta nesebično nudi raskošnu lepotu, ubrzo ga zgaze

Ne znaju da cvet jednake lepote skrivaju u sebi…

zapevao je Miloš Zubac svoju pesmu među publikom i oko njega se odmah stvorio krug ljudi koji su pomno slušali tekst “Deca zemlje” kojom je otvorena promocija novog albuma “Serbia” u knjižari Bulevar Books u Novom Sadu.

Promocija je počela na neuobičajen način tako što je Miloš prošetao s gitarom međ publikom, ali odmah nakon ove pesme zajedno sa Milanom Koraćem i njegovim bendom Šinobusi veče je nastavljeno u klasičnom koncertnom maniru. Za promociju nisu mogli odabrati bolji i adekvatniji prostor od ovoga jer su na albumu “Serbia” otpevane pesme od kojih su neke klasici srpske poezije poput Disove “Naši dani” ili Bojićeve “Vrane” koje ne gube na aktuelnosti ni posle više od sto godina. Obe pesme napisane su 1910. godine.

Milan Korać i Miloš Zubac su zajednički uradili album “Serbia”, a Šinobusi su učestvovali u realizaciji ovog vrlo zanimljivog projekta koji je javnosti postao dostupan na Dan državnosti 15. februara 2019. godine kao online izdanje. Fizičko izdanje albuma biće uskoro dostupno takođe.

Kao što već pomenuh “Deca zemlje” je Zubčeva pesma, a osim nje na albumu se nalazi i “Tamno poslanstvo” koju smo takođe čuli uživo, kao i pesmu njegovog oca, Pere Zubca, “Svedok da sam znao”. Ova pesma je predstavljena u martu kao singl i od tada je već nedeljama u vrhu liste Radio Beograda 202.

Miloš i Milan su se tokom skoro 90 minuta svirke smenjivali na mikrofonu, pevali naizmenično, a svirali istovremeno. U Danojlićevoj “Serbia Bluz”, koju su maestralno odsvirali u kompletnom sastavu, osetio se pravi pečat Šinobusa. Pesma kao stvorena za njih. Osim ove, na albumu se nalaze još dve pesme Milovana Danojlića: “Revolucionari” i “Ramonda Serbica” i obe smo i čuli i duboko osetili.

Imali smo priliku da uživamo i u pesmama sa njihovog prvog zajedničkog albuma “Spektakl” sa kojeg su odsvirali pesme: “Po obimu kruga”, “Znamenje budućnosti”, “Spektakl”, “Pogrešno more”.

Ovo divno veče zaokruženo je pesmom “Cvjetom cvetaj, srce moje” koju je Miloš predstavio kao pesmu koju bi bilo šteta ne izvoditi, a koju je prvo svirao Olovni ples, zatim Prkos Drumski. Pošto ovi bendovi više nisu aktivni, on je oživljava na nastupima sa svojim prijateljima poput ove večeri.

Koliko god da smo uživali u izvođenju svih ovih pesama, bilo je neminovno da u svojoj glavi presložim sve ove stihove u sadašnjost i da osetim gorčinu u grlu jer ne mogu reći Disu u svojim mislima: “Hvala Bogu danas nije tako! Prošli su Naši dani“. Naprotiv, kao da se vrtimo u nekom začaranom krugu jer kako reče Milovan Danojlić davnih dana u pesmi “Revolucionari”:

Protiv tirana na sva zvona zvone,
ječe protesti svud po mahali,
a sutra će i sami jahati one
koje su tirani pre njih jahali.

U svakom slučaju, ovaj album je još jedno izvanredno delo izuzetnih novosadskih umetnika i ako niste do sada preslušali to možete učiniti odmah OVDE.

Ivana Jovanović

Foto: Marina Pešić