PODELI

Deveto izdanje festivala DORF trajalo je u Vinkovcima od ponedeljka, a ove godine se istovremeno odvijao u 3 grada na više lokacija.

Trideset filmova iz 12 zemalja, raznovrstan popratni program i EDIT edukativne aktivnosti za najmlađe, te brojni gosti pretvorili su Vinkovce u pravi filmski grad za vreme 9. DORF nedelje.

Žiri u sastavu Dušan Moravec, Lada Furlan Zaborac i Krešimir Blažević jednoglasno je odlučio proglasiti pobednikom 9. DORF festivala film „Izgubljeno dugme“, autora Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina.

„Film s najistaknutijom pričom u ovogodišnjoj regionalnoj konkurenciji, pričom koja prelazi granice dokumentarizma. Film je izbjegao zamku priče o velikom bandu i prikazao život pojedinca u svijetu glazbe i industrije. Tipična rock’n’roll tema ispričana je na dojmljiv način, uz elemente drame.“

Posebno priznanje žirija dobili su filmovi „Sudar u dvorcu“ Arsena Oremovića za koji je žiri izjavio: „Višeslojna priča koja osvaja svojom jednostavnošću i dubinom na prvo gledanje“ i film „Vrijeme za improvizaciju“ Tine Lešničar uz komentar: „Uvjerljivo snimljen prikaz mladih glazbenika u svijetu suvremenog jazza“.

Posebno priznanje Festival DORF dodelio je filmu „Morphine – Putovanje snova“ autora Marka Shumana zbog „temeljitog prikaza karijere sastava Morphine i ritma kojim je iznesena tragična biografija ovog sjajnog banda“.

Nagrade je izradila mlada umetnica iz Skopja Marija Miloševska.

Nagrada koju dodeljuje KlasikTV u saradnji sa DORFom u iznosu 10.000 kn za razvoj scenarija muzičkog dokumentarca prema oceni žirija u sastavu Brankica Drašković, Dušan Moravec i Marcella Jelić pripala je rediteljki Milici Stojanov i novinaru Dušanu Majkiću iz Novog Sada (Srbija) za projekt „10 izgubljenih pesama“.

Ovogodišnju DORF nagradu za životno delo Zdenku Franjiću uručio je Toni Šarić i naglasio da bez izdanja etikete Slušaj najglasnije ne bi danas bilo ni Festivala DORF. Nagradu za životno delo Zdenku Franjiću je izradio Arpad Slančik iz Subotice.

Veliki broj premijera i gostiju iz inostranstva, zanimanje posetioca za popratne programe i zanimanje mladih za EDIT program obeležili su ovogodišnje izdanje DORFa.

Deveti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 i program EDIT organizovala je Udruga ljubitelja filma „Rare“ iz Vinkovaca.

Festival su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT  Zaklada Kultura nova.