Kada pomislim da ova vesela skupina koja se krije iza imena Ničim izazvan ove godine puni 13 godina, neka me jeza prođe. Da li zbog toga što vreme bezobrazno brzo prolazi ili su u mojoj glavi Ničimi i dalje mladići koji su se pre neki dan upustili u avanturu zvana “Velika muzička karijera-Moguće”, ne znam. Ono što je evidentno, bend Ničim izazvan i dalje, baš kao i od prvog svog hita, istim tempom, sa krivom koja na grafikonu tvrdoglavo ide ka gore, publiku oduševljava velikim brojem hitova koji ne blede.

Ove subote, 13. aprila, održali su, kako sami kažu, svoj najbolji koncert u Novom Sadu. Ja bih se delimično složila sa njima, jer meni je i te kako u najlepšem sećanju ostao njihov koncert u Srpskom narodnom pozorištu gde su bili u proširenom sastavu, što je verovali ili ne, moguće! Ima ih, što naš narod kaže, k’o sitnih svetaca. Njih osam uspelo je da se spakuje na binu novosadskog Doma kulture i što je meni potpuno neočekivano bilo, đuska kao da su na nekom mnogo većem prostoru.

Nešto malo posle 22h sjajni Igor Lončar koji je zaslužan za dobar zvuk ovog benda uvek i svuda, zauzeo je prostor za miksetom što je značilo da će bend uskoro izaći na binu. Koncert su otvorili pesmom “Daleki kraj” koja je publiku od starta raspevala, što su Bojan i Boris konstatovali i rekli da na svojim koncertima obično nakon 4-5 pesama pozovu publiku da peva zajedno sa njima, što ove večeri nije bio slučaj jer je publika, baš kao i bend, od sarta krenula žestoko.

Smenjivale su se pesme koje su svi odlično znali poput “Trideset”, pred čije izvođenje je Bojan savetovao momke da izađu napolje malo da se rashlade jer sledi pesma samo za devojke, zatim “San”,  “Rekla je”, “Bilo gde”, meni omiljena “Bo Bo Bom”, “Da li želiš”, “Sve tvoje želje”, “Odlaziš”, kao i one nešto novije kao što su “Heroj”, “Hajde dođi da popraviš stvari”, pesmu koju su objavili pre nekoliko nedelja “Bad Boy”, ali i mnoge druge. Jedan od zanimljivijih momenata na ovom koncertu bio je trenutak kada je Bojan ispričao anegdotu sa snimanja pesme “Mesto za prve poljupce” kada su rekli da bi deo u pesmi “Nađimo mesto u ovom gradu”, trebali da prepevaju u “Nađimo mesto u Novom Sadu, za prve poljupce”, što je publika sa oduševljenjem dočekala, i otpevala. Da su ovi momci izuzetno duhoviti, ali i vrlo raspoloženi ove večeri pokazali su i opaskom bubnjara da ova pesma zapravo treba da se zove “Nađimo parking u Novom Sadu”, aludirajuči na nemogućnost pronalaska istog u 99,9% sučajeva. Očekivano, najveće oduševljenje publike izazvala je pesma koja ih je i proslavila, “O tebi”. Ova pesma je zaista sada već postala kultna, pesma za sva vremena.

Nakon sat i po programa, što je meni moram biti iskrena i priznati bilo malo, spram velikog broja hitova koje ovaj bend ima a ostale su neotpevane, Ničimi su sišli sa bine, ali ne zadugo jer ih je publika povicima pozvala na bis, naravno. Ovovečernje druženje sa novosadskom publikom zatvorili su žestoko, gotovo potpuno pankerski pesmom “Bože, kako si?”, koja je postala veliki hit vrlo brzo.

Ničim izazvan je ove večeri sijao od sreće, ceo bend, baš kao i publika za koju su pevali. Bili su nekima i članovi porodice, veliki broj prijatelja i svih oni koji vole i poštuju ono što ovaj bend radi. Zbog jedne stvari sam im lično mnogo zahvalna, a to je što su vratili i popularizovali na našem prostoru dobri, stari, kvalitetni pop zvuk!

Korak po korak kvalitet izvire na površinu, ali spor je to proces.

“Biće bolje za milion godina”, sigurno.

Andrea Magazin

Foto: Nemanja Ladar