PODELI

Baltazar je hrvatski rock bend koji je prošle godine objavio album “Nemirno dijete“ za OSA media.

Bend čine Leo (gitara, vokal), Hus (gitara), Majkl (bass) i Medo (bubanj).

Skoro da sam zaboravila na njih kad iskočiše na plejlisti mog telefona pre nekoliko dana što me  podseti da album strpljivo čeka da mu posvetim pažnju, pa evo i utisaka.

Vrlo zanimljiv album na kojem se osim autorskih pesama nalazi i jedna obrada, a s obzirom na kvalitet autorskih stvari, obrada je, po meni, bila potpuno nepotrebna.

 

Ovim albumom pokazali su da su jedna kompaktna skupina, ali koja je kroz ovih jedanaest pesama (obradu ne računam), čini se, eksperimentisala svojim mogućnostima, kako vokalnim, tako i sviračkim. Sve u svemu uspelo im je da se i poigraju talentima i da naprave jedno kvalitetno izdanje.

Pesma „Jadan“ je jedna poprilično žestoka i socijalno angažovana stvar. Vokal je ovde vrlo upečatljiv dok u nekim drugim pesmama pevač Leo boju glasa menja drastično. Tipična hard rock stvarčina, odlična.

„Nije važno“ , kao druga pesma koju bih izdvojila, stilski se razlikuje od „Jadan“ i podseća me na EKV. Možda slučajno, ali verovatno namerno liči, ipak Baltazar je napravio jednu vrlo efektnu pesmu koja mi se mnogo više sviđa od obrade pesme „Ti si sav moj bol“ koja se našla na ovom albumu. Svaku obradu EKV-a lično smatram grehom, nek mi ne zamere, ali poruka svim bendovima je: koristite sopstveni potencijal koji imate, ne dirajte EKV 🙂 .

Pesma koja ima elemente bluza , „Faca nevina“ , brzog je ritma i definitivno pesma u kojoj gitara dominira. Vokal se iz melodičnog transformiše u divlji pred kraj pesme što je dodatno dramatizuje i čini interesantnijom.

Naslovna numera „Nemirno dijete“ je još jedna u nizu na albumu koja me neodoljivo podseća na EKV. Sada sam već sigurna da im je Mladenović veliki uzor.

Ono što mi baš nije najjasnije je zašto se numera „Mate“ našla ovde. Vrlo prostački tekst, koji mi je malo pokvario utisak o albumu. Prosto je višak i pre bih rekla da je pesma nekog benda koji nema kvalitet, pa privlači publiku provokativnim tekstovima poput ovog. A nije da nema takvih bendova koji muziku ne smatraju umetnošću već se sprdaju jer im je jedino bitno da imaju kakav takav bend. Baltazaru ovako nešto nije potrebno.

Još samo jednu pesmu bih izdovjila sa ovog albuma, a to je balada „Sam“. Njome su napravili neki balans, a i svakom albumu je potrebna jedna ovakva stvar da smiri strasti.

Album je svakako vredan pažnje. Možete ga besplatno preuzeti sa ove adrese i preslušati do mile volje.

Ocena: 8 (osam)

Spisak pesama:

1. Novi dan

2. U mojim očima

3. Jadan

4. Nije važno

5. Nova stranica

6. Faca nevina

7. Sat

8. Amerika

9. Ti si sav moj bol

10. Mate

11. Nemirno dijete

12. Sam

 Ivana Jovanović

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.