PODELI
Foto: Ivana Jovanović

Kruševački bend Keni nije mrtav poslednjih godinu dana ide uzlaznom putanjom i svojim kvalitetom uspeli su da pridobiju poverenje organizatora te nastupaju na raznim festivalima rame uz rame sa dosta popularnijim kolegama što nam govori da se posvećenost i ozbiljnost u radu itekako isplati na kraju. Vrlo lepe i pozitivne stvari dešavaju se ovoj tročlanoj pank rok grupi i verujemo da njihovo vreme tek dolazi.

Moglo bi se reći da je ova godina za bend Keni nije mrtav vrlo uspešna. Bilo je dosta značajnih nastupa i biće ih još, a spremate i objavu albuma. Gde ste to svirali ovog leta i kada možemo očekivati album?

Mateja: Letnja sezona je uveliko u toku, gledali smo da ugrabimo što više festivala. Svirali smo na Exitu, festivalu Devet, Nišvilu, sledi Beer fest, pa Palanački Dunav fest i Superstar fest u Smederevskoj Palanci. Što se tiče noviteta vezanih za bend, potpisali smo ugovor sa izdavačkom kućom Mascom Records i spremamo tri singla koji će izaći do kraja ove godine. Album ćemo spremiti do kraja sledećeg leta.

Vi svirate pank rok, a bili ste i na Nišvilu i na nekim drugim festivalima. Kakvo je iskustvo kada svirate na festivalu koji nije žanrovski u skladu sa onim što čini vaš prepoznatljiv zvuk?

Mateja: Što se tiče iskustva ono se ne svodi na tih 45 minuta svirke, nego obuhvata celokupne utiske sa dana na festivalu. Što se konkretno Nišvila tiče to je stvarno mesto od početka do kraja svi smo puni energije, a što se tiče muzike što naš žanr odudara od džeza, super mi je što možemo da pružimo priliku ljudima koji inače nisu do sada ukačili rad benda Keni nije mrtav da nas čuju i možda krenu da nas prate.

Vi ste prošle godine pobedili na konkursu demo bendova na Palanačkom Dunav festu, a ove godine ponovo dolazite tamo i zatvarate festival. Kakvo iskustvo nosite iz Bačke Palanke i da li se radujete što se vraćate tamo?

Mateja: Naravno da se radujemo jer je prošle godine bilo super iskustvo i bili su tu super ljudi, od tonca do domaćina, i ostalih ljudi koji su se tu našli. Bili smo dva dana. Prvog dana je bilo takmičenje na kojem smo pobedili i to je mnogo uticalo na nas što se tiče samopouzdanja , a drugog dana smo svirali sa revijalnim bendovima. Bio je odličan taj ambijent pored reke i sav taj vajb, stvarno je bilo prelepo. Jedva čekamo 24. avgust da dođemo ponovo.

Foto: Ivana Jovanović

Kako se tebi čini miks bluza i pank roka pošto tog dana nastupa i Kolja, Čovek bez sluha, Po kratkom postupku i vaše mlade kolege iz Niša, Majdan, koji su pobednici ovogodišnjeg konkursa?

Mateja: Tog dana je to lepo poređano od prvog do poslednjeg po mekoći zvuka. Mislim da je ok da se pravi ta gradacija da počne sa bluzom, a da se završi sa nama koji smo pank orijentisani, ali ima upliva i nekih metal ludosti i nojza.

Očekuješ li da ćete iznenaditi svojim napretkom posetioce Palanačkog Dunav festa?

Mateja: Čvrsto sam ubeđen u to jer smo se dosta promenili. Vidi se i po reakcijama publike i po nama. Mi se osećamo dosta sigurnije i mnogo više verujemo u sebe. Krenuli smo malo drugačiju muziku da pravimo i ispunjava nas to što radimo. Baš verujemo u to. Pozivam publiku da ostane do kraja na Palanačkom Dunav festu da bi čula Keni nije mrtav koji ima svakakva luda iznenađenja.

Ivana Jovanović