PODELI

Na Kalemegdanu je 27. maja održan dugo očekivani Calling festival na kojem su nastupili Atheist Rap, Superhiks, Hladno pivo i Green Day.

Mesto: Kalemegdan, Beograd

Datum: 27. maj 2013. god.

Ono što je obeležilo ovaj festival je nastup jedne od trenutno najpopularnijih grupa u svetu, ali i poštovanje najavljene satnice, dobar zvuk i vidno zadovoljna publika.

Novosadski pankeri, Atheist Rap, koji su pre nekoliko dana proslavili 24. rođendan, otvorili su festival i tokom polučasovnog nastupa odsvirali svoje najveće hitove. Publike je bilo između 2000 do 3000 hiljade što je sasvim solidno za satnicu njihovog nastupa, a i u odnosu na ukupan broj posetilaca festivala koji se procenjuje na 10 000 ljudi. Sunce je još uvek sijalo dok su nastupali, a  Atheisti su fino zagrejali publiku i pripremili za nastavak večeri.

Atheist_Rap

Nakon njih na binu je izašla grupa Superhiks koja je po žanru bila uljez na ovom festivalu. Ska/reggae bend iz Makedonije malo je štrčao na ovom punk/rock festivalu, no oni su dali sve od sebe i predstavili se beogradskoj publici svirajući svoje pesme, ali i obradu pesme „Ace of Spades“ (Motorhead) uz šaljivu najavu kako će izvesti pesmu koju sigurno svi znaju. Mnogoljudni bendovi uglavnom uspevaju da animiraju publiku, ali čini se da je dosta ljudi s nestrpljenjem čekalo regionalne zvezde, Hladno pivo i zvezde večeri, Green Day.

Hladno pivo je sinoć prvi put kod nas nastupalo bez trubača koji od nedavno više nije član benda. Iako su nam pružili vrhunsku svirku, trebaće nam neko vreme da se naviknemo na izmenjeni zvuk svih tih voljenih pesama Piva. Setlista im je bila sastavljena od najvećih hitova poput „Soundtrack za život“, „Supermen“, „Šamar“, „Ne volim te“, „Konobar“, “Pravo ja”, “Ezoterija” i mnogih drugih, a čuli smo i premijerno uživo pesmu „Na ovim prostorima“ za koju su objavili i spot prošle nedelje. Nekoliko pesama sa njima je izveo i Stanislav Kovačić na violončelu što daje posebnu čar tim numerama. Ponovo opravdan status jednog od najboljih regionalnih bendova koji publiku nikad ne ostavlja ravnodušnom.

Nakon njihovog nastupa usledila je pauza od nekih pola sata do 45 minuta tokom kojih se bina pripremala za Green Day.

U pet minuta do deset na binu je izašao zec, maskota, koji je uz zvuke pesme „Blitzkrieg Bop“ od Ramonsa skakutao po bini, pozdravljao publiku i zatim nestao, a tačno u 22h Green Day je izlaskom na binu apsolutno dominirao sledećih 2h i 10 minuta.

Sledeći setlistu sa koncerta iz Milana, prvih osam pesama koje smo čuli su: „99 Revolutions“, „Know Your Enemy“, „Stay the Night“, „Stop When the Red Lights Flash“, „Letterbomb“, „Oh Love“, „Holiday“, „Boulevard of Broken Dreams“. Setlista se nije poklopila sa milanskim koncertom u potpunosti, ali mi smo sinoć imali priliku da čujemo izvođenje svih pesama sa njihovog trećeg studijskog albuma iz 1994. godine – „Dookie“. Tokom nekih pesama čuli su se i zvuci saksofona i harmonike, a igra svetlima bila je impozantna. Nekoliko minuta su i kolektivno sa maskotom, belim zecom, ležali na bini, jedna devojka je dobila poziv da se popne na binu i otpeva nekoliko stihova, a pozitivne energije je bilo na pretek tokom celog nastupa.

Tokom bisa odsvirali su „American Idiot“, „Jesus of Suburbia“ i „Brutal Love“ kojom su se u deset minuta nakon ponoći pozdravili sa veoma zadovoljnom publikom koja je došla sa svih strana.

Možda bi jedina zamerka bila što zvuk nije na svim pozicijama ovog koncertnog prostora bio jednakog kvaliteta, ali za to je verovatno kriva fizika ;).

Tekst: Ivana Jovanović

Foto: Andrea Magazin

 

 

 

 

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.