PODELI

Prvi “Franc List Fest”, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, održaće se 6. oktobra u Kaštelu “Ečka”, pod pokroviteljstvom AP Vojvodina, Grada Zrenjanina, “Generali” osiguranja, u organizaciji HBO Color Media Events, Udruženja poslovnih žena “Sofia” i Color Media Communications.

“List je u svoje doba, iako nije bilo interneta ni tog načina komunikacije, bio pravi evropski umetnik i obožavali su ga ljubitelji muzike. Imao je vrlo razvijenu karijeru za ono doba i stigao je i ovde, što je vrlo lepo, jer je stavio ovo mesto na kulturnu mapu koju mi danas tako vredno gradimo i pokušavamo da festivale iz Srbije ubacimo na tu evropsku mapu. I nadam se da će Franc List Fest već u naredne dve godine postati deo evropske mreže festivala Evropa za festivale, festivali za Evropu”, rekla je pijanistkinja i selektor festivala Jovanka Višekruna Janković, najavivši program u kojem će biti najveća klavirska dela Listovog stvaralaštva, u izvođenju mladih pijanista.

Program počinje u 16 časova predstavljanjem mladih talenata Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina  i Muzičke omladine Beograda. Zatim sledi nastup mladih pijanista koji će izvesti najznačajnija Listova dela, a za kraj programa nastup specijalne gošće „Franc List Festa“ italijanske pijanistkinje Elise Tomelini.

Kao pijanističko čudo od deteta, Elisa je bila je hvaljena od istaknutih muzičara, pobeđivala na međunarodnim takmičenjima i odvek bila atipična muzičarka, opirući se dogmama i akademskom kontekstu. U određenom trenutku svog umetničkog puta napustila je militantni koncertantizam kako bi se tokom višegodišnjeg studijskog odsustva u potpunosti posvetila istraživanju planina na raznim kontinentima. Godinama je živela u regionu Valle d’Aosta, u Breuilu baveći se penjanjem, skijanjem i alpinizmom, te je, samostalno ili u društvu prijatelja-alpinističkih vodiča, putovala svetom ne bi li upoznala i popela se na planine južne Amerike, SAD-a, Nepala, severne Afrike. Po povratku muzičkim aktivnosti ponovo se vratila i nastupima, snimila je i dalje snima nosače zvuka cenjene i prihvaćene od publike i kritike. Redovno sarađuje sa zanimljivim umetničkim ličnostima iz sveta muzike, ali i šire. Zaljubljena u planine i iskusna alpinistkinja, Elisa je izuzetna umetnica koja svoj pristup klasičnoj muziki nastoji modernizovati, odvodeći muziku na nekonvencionalna mesta i lokacije: kada je u mogućnosti, svoju muziku izvodi u prirodi pred pejzažima od kojih zastaje dah, daleko od koncertnih dvorana i pozornica.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji banatsku zemlju sa tri sela – Ečku, Klek i Jankov Most 1781. godine. Sedište svog imanja smestio je u Ečku i tu izgradio svoj dom. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održaće se prvi “Franc List Fest”, a mladi talenti u klasičnoj muzici nastupiće u Kaštelu Ečka, i vratiti Ečku i Zrenjanin na mapu Evrope i sveta.

Više informacija o festivalumožete naći na sajtu www.color.rs/franzlisztfest/ .

Ulaz je besplatan.