Četrnaesti Seasplash festival dolazi u posebnom izdanju posvećenom sound system kulturi, tokom kojeg će se predstaviti dominantna većina domaćih sound systema, prisutnih i aktivnih na sceni, kao i poneki gostujući iz inostranstva.

Neki od  prvih gostujućih izvođača Seasplash festivala su: Don Letts (Velika Britanija), Abassi Hi Power (Velika Britanija, Nemačka), Dub Invaders – High Tone Crew (Francuska), Dubateers (Velika Britanija).

Don Letts je britanski muzičar, DJ i radijski voditelj, hodajuća legenda koja je u 70-tima bila prva veza između rastućih scena punka i reggaea. Uz to je i nagrađivani reditelj dokumentaraca i video spotova, koji decenijama spaja muziku i film, ali isto tako i istinski zagovornik jamajčanske kulture. Njegov bogati filmski opus broji 400 video spotova za eklektičan izbor umjetnika poput Boba Marleya, The Pogues, Black Uhuru, Georgea Clintona, The Pretenders, Elvisa Costella…

Abassi je projekt Neila Percha, osnivača Zion Traina s kojim neguje tradiciju jamajčanskih izdanja objavljujući ih kao 7″ i 10″ vinile na Deep Root labelu, podetiketi izdavačke kuće Universal Egg. Selektor Neil kao Abassi Hi Power nastupao je na 12. Seasplashu, a ove godine donosi svoj sound system od 16 kW, kojeg je posebno za njega izgradio Jah Tubby.

Dub Invaders pokreću članovi francuskog live-dub sastava High Tone 2009. godine kako bi oživeli izvorni duh kulture koja ih je oblikovala te ih inspirirala od njihovog početka. Iza sebe imaju dva albuma i odlične saradnje (El Fata, Zeb Mc Queen, Solo Banton, Echo Ranks), a tokom 2016. godine najavljena su čak četiri EP-a na kojima će se pojaviti top imena ove scene, a izaći će naravno na Jarring Effectsu.

Dubateers je studio, sound system i izdavačka kuća s bazom u istočnom Londonu, osnovan 2004. godine. Potvrda je to, po mnogima, iz koje nam dolaze najteži dub i reggae zvukovi britanskih ulica, čvrsto utemeljeni u undergroundu i rastafarijanskim vrednostima. Okupljeni oko selektora i producenta Nick Dubateersa, nižu brojne projekte i saradnje s velikanima scene poput Skreama, Bush Chemists i Disciples te aktivno deluju na otočnoj i kontinentalnoj evropskoj klupskoj sceni. Na Seasplash festival dolaze u kombinaciji s poznatim i priznatim londonskim MC-jem Brother Cultureom, kojeg se sećamo kao saradnika poznatih imena kao što su The Prodigy, Mungo’s HiFi, Adrian Sherwood, Hammerbass i mnogi drugi.

Do sada potvrđeni sound systemi: Abassi Hi Power, Warrior Charge Soundsystem, Digitron Sound System, Botza Sound System, Bass Matters Soundsystem, Seasplash Sound System, Munchies Sound System, Saso Mange Soundsystem, Barabadub Sound System.

Seasplash festival održaće se od 21. do 24.7.2016. i  jedan je od najdugovečnijih hrvatskih festivala, jedno od najopuštenijih muzičkih i lifestyle događaja u regiji i idealno festivalsko letovanje koje, na magičnoj lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule, svojim posetiocima pruža nezaboravno iskustvo bogatim sadržajem: 4 dana muzike na 7 bina, dnevni program na plaži, kampovanje, kulturni i sportski program, radionice, bazar, chill out zona…

Seasplash festival se danas smatra neizostavnim delom kulturnog identiteta i turističke ponude grada Pule koji ga, kao i Turistička zajednica Pule, podržava.