Foto: Miodrag Stošić

Milan B. Popović je poznati srpski pesnik, urbopoeta, muzički CD recenzent, književni kritičar, kolumnista i publicista iz Beograda.

Objavio je osam (8) knjiga modernih, savremenih, urbanih, refleksivnih, misaonih  knjiga pesama, i 2 muzičke CD kompilacije sa muzičkim sastavima iz svih država bivše velike Jugoslavije, koji su u studijima snimili svoju autorsku muziku i aranžmane, i po svom odabiru, otpevali cele pesme iz njegove  prve četiri (4) knjige pesama koje mu je objavila beogradska izdavačka kuća – Narodna knjiga/Alfa.

Prva njegova muzička original CD kompilacija je objavljena 2010. godine i zove se Vreme brutalnih dobronamernika, i na njoj je zastupljeno 17 (sedamnaest) rock  &  metal sastava koji su otpevali pesme Milana B. Popovića. Samo neki od njih su: legendarna Slađana Milošević, Alogia, Instant karma, Art diler, Abonos, Tales of dark,Seraphim, Iskaz, Darkshines, Atlantida, Broken Strings, Demether i mnogi drugi sastavi.

Druga njegova original muzička CD kompilacija je dupla, dvostruka CD kompilacija, naziva: Milan B.Popović & Hronično neumorni, sa 33 njegove pesme, u regge, rock, i hip hop muzičkim žanrovima. Objavljena je 2015. godine  i među njima, između ostalih, nalaze se i sledeći muzički sastavi i izvođači: Zele Lipovača i Divlje Jagode, Del arno bend , Sky Vikluh, Vudu Popaj,  Bjesomar, pevač rock sastava Bjesovi u saradnji sa Milanom B. Popovićem, Broken Arow, Nikola Čuturilo, Snovi, Kendi, Kruks, Vladimir Jakšić Musa- Ex Revolveri, Fault Stereo tip, Coa, Horsman Coyote i mnogi drugi.

Milan B. Popović (1976) je pesnik i novinar. Kritičar dnevnih novina Blic (Srbija), Dan (Crna Gora) i Fokus (BiH), kolumnista dnevnih novina Pravda (Srbija), saradnik magazina Rocks, Novi magazin, Nocturne, Time out, Kontra, Sound metal, Bestseler, XZ, Butcherian vibe, Sound & Music, Hard & Heavy, Ispred dragstora, Kvartal, Književni magazin, Književne novine, Gradina, Pressing, Naše Novine, Novine beogradskog čitališta, Neki rok, Infinitum, Oprem dobro, Rockomotiva, književnog magazina Nova misao iz Novog Sada, i drugih štampanih i veb redakcija.

Bibliografija:
Molitva tetoviranog srca, zbirka pesama (Narodna knjiga/Alfa, 2006)
Vreme brutalnih dobronamernika, zbirka pesama (Narodna knjiga/Alfa, 2006)
Oka da ne ispustim dah, zbirka pesama (Narodna knjiga/Alfa, 2007)
Na kori integralnog hleba i olovci, zbirka pesama (Narodna knjiga/Alfa, 2012)
Pesma bunca i plače, zbirka pesama (Samostalno izdanje, 2017)
Pesma bunca i plače, drugo dopunjeno izdanje (Samostalno izdanje, 2019.)
Bolji od svog života (Samostalno izdanje, 2021.)

Ja, prvo lice množine, zbirka pesama (Samostalno izdanje, 2022.)

Milan B. Popović (poznati srpski pesnikiz Beograda) i Branislav Lazić  ( rock umetnik, vokal i tekstopisac, takođe iz Beograda) na pesmi naslova Životna dela Milana B.Popovića.

Foto: Dejan Rakonjac Raka

Saradnja na kompoziciji naslova: Životna dela Milana B.Popovića i istoimenom profesionalnom video spotu  za tu kompoziciju u produkciji TV Danga, na čelu sa izuzetnim gospodinom, dr Nenadom Čkonjevićem.

Zanimljivost je što je umetnik Branislav Lazić samoinicijativno osmislio ovu numeru naslova: Životna dela Milana B. Popovića, tako štoje za strofe i refren kompozicije koristio naslove sedam (7) naslova objavljenih knjiga Milana B. Popovića i muzičkih CD kompilacijana kojima su se našli muzički sastavi iz svih država bivše Jugoslavije koji su u studijima snimili svoju autorskumuziku i aranžmane,ipo svomodabiru odpevaliukupno pedeset (50) Milanovih celih pesama izprve četiriknjige pesamakojemu je objavila beogradska izdavačkakuća-Narodna knjiga/Alfa, što je istinska retkost kada su pesnici u pitanju, ne samo u Srbiji, nego čak i u čitavom regionu!

Milan B. Popović je urbopoeta koji je unikatan i raritetan primer kojem je uspelo za rukom da uradi to, i nijednom drugom pesniku ili pesnikinji  u regionu do sada-osim njemu,nije to pošlo za rukom!Usamljen je i jedinstven primer!!! Gitarski solo u kompoziciji Branislava Lazića: Životna dela Milana B.Popovića odsvirao je Dejan Rakonjac Raka.

Branislav Lazić je kompozicijom Životna dela Milana B. Popovića, želeo da ukaže njegovo velikopoštovanje  i zahvalnost za Milanovu trodecenijsku  VD recenzentsku  novinarsku podršku mladoj srpskoj i regionalnoj muzičkoj sceni redovno je bodreći i u kontinuitetu pišući u medijima o njoj i ne samo njoj, nego i o književnoj periodici, a posebno pesničkoj savremenoj književnoj ponudi, kojoj je Milan B. Popović, veoma  lično blizak i privržen svim svojim bićem, mislima i pregnućima. To je osnovni razlog zašto je rock umetnik i izuzetni vokal Branislav Lazić samoinicijativno odlučio da mu u znak zaista velikog poštovanja napiše, komponuje i otpeva -pokloni pesmu na dar! Takav poklon ne dobijaju svi,i ne dobijaju svaki dan.

U profesionalnom video spotu za kompoziciju Životna dela Milana B. Popovića se  pojavljuju najbolji prijatelji Milana B. Popovića: Marina Stojanović, Ivan Bajović, Vesna  Kovačević-Sokolović, Srđan Stajković, Miodrag Stošić, Lidija Janković, Milan Janković, Predrag Sarić, Mladen Cvetić, Mihailo Vasiljević,  Srećko Milovanović, Branislav Lazić, pa i sam otac pesnika Milana B. Popovića, gospodin Borisav D. Popović.

Upravo mu je objavljena nova, ovogodišnja knjiga pesama naslova JA,PRVO LICE MNOŽINE.

Milan B. Popović je sarađivao i sa Bjesomarom iz grunge rock sastava BJESOVI na zajedničkoj pesmii video spotu naslova Istine mamlazi kriju ( Batina!). Milan B.Popović se pojavljuje u video spotu koji je snimio Bjesomari čita svoje strofe pesme Istine mamlazi kriju, a Bjesomar dopisuje svoj lični refren Batina! i peva ga u Bjesovi prepoznatljivom maniru.

 

Novu knjigu pesama Milana B. Popovića naslova JA, PRVO LICE MNOŽINE! prati nova, druga po redu saradnja  sa Bjesomarom, vođom legendarnih Bjesova, ovoga puta u pesmi Milana B. Popovića, naslova Čak ni drug, koja se nalazi u samoj knjizi za koju je Bjesomar usnimio audio i video koncept, usnimavanja i glas,mix. Gitaru je odsvirao Ivan Kovačević, gitarista grupe Bjesovi, a pesma ČAK NI DRUG je puna prelepih pesničkih slika.

Posebno se pesnik i urbopoeta Milan B. Popović ponosi sa saradnjom sa prvom damom rocka & heavy metala u SFRJ  & Srbiji, Slađanom Milošević, te su zajednički ostvarili saradnju na opera metal numeri i video spotu Izdaja (Ja bih da odmorim dušu).