PODELI

Srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2014. godini je “Montevideo, vidimo se” reditelja Dragana Bjelogrlića.

To je danas odlučeno glasanjem članova Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN), rekao je generalni sekretar te institucije Mirko Beoković.

“Montevideo, vidimo se” dobio je devet glasova, a drugi kandidat – “Top je bio vreo” Slobodana Skerlića sedam glasova.
Stručni odbor AFUNA-a danas je u bioskopu “Roda” odgledao oba filma i nakon diskusije pristupio glasanju, u kojem je učestvovalo svih 17 članova.

Članovi su glumci, reditelji, kritičari i drugi filmski poslenici – Ljiljana Vukobratović, Nebojša Glogovac, Srdan Golubović, Milan Lane Gutović, Stanislava Zarić, Božidar Zečević, Dejan Zečević, Dragomir Zupanc, Milenko Jeremić, Kornelije Kovač, Milorad Mandić Manda, Nataša Ninković, Bratislav Petković, Milan Spasić, Velibor Hajduković, Zoran Cvetanovic i Milan Špiček.

Naredna, 87. dodela Oskara zakazana je za februar 2015. godine. Za kategoriju najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku stalno je sve više konkurenata, a svoje nacionalne kandidate prijavljuje na desetine zemalja.

bjelogrlic

Reditelj Dragan Bjelogrlić, čiji je film “Montevideo, vidimo se” danas izabran za srpskog kandidata za Oskara, izjavio je da je bio optimista uoči glasanja članova Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

I prvi deo Bjelogrlićeve romantične fudbalske sage – “Montevideo, Bog te video” bio je nacionalni kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku.

“Nisam bio siguran u ishod današnjeg glasanja, jer se to nikad ne zna. Ipak, bio sam optimista imajući u vidu da je za Oskara potreban određeni profil filma. Pretpostavljao sam da smo favoriti”, rekao je popularni glumac i uspešni reditelj.

Pravo na optimizam ekipi ovog fima svakako daje odličan prijem publike u Srbiji i regionu.

“U Srbiji nas je videlo više od 600.000 ljudi. U regionu ne znam brojke, ali je film bio vrlo popularan na celom ovom prostoru”, rekao je on.

Bjelogrlić je istakao da se kampanja za narednu dodelu Oskara “upravo poklapa sa serijom inostranih festivala na koje je “Montevideo, vidimo se” pozvan tokom predstojeće sezone, pa će to istovremeno biti dobra svetska promocija našeg filma”.