Proteklog vikenda u hali Master centra Novosadskog sajma, održano je drugo izdanje Novosadskog Oktoberfesta. U petak 20. i subotu 21. oktobra Oktoberfest posetilo je, kako organizatori kažu, preko 15000 ljudi. Pivo, muzika, perece i kobasice prva su asocijacija na Oktoberfest. Ne morate putovati u Nemačku da biste osetili duh ove manifestacije. Svi koji su u petak i subotu bili na Novosadskom Oktoberfestu imali su tu privilegiju da probaju razna piva na štandovima 40 pivara, kao i nekoliko vrsta kobasica i pereca.

oktoberfest1

Petak, 20. oktobar (piše: Marija Ćurčija)

Obe večeri muzički program Oktoberfesta otvorio je nastup umetničkog društva Kredarica iz Slovenije, a prve večeri nastupili su još i bendovi Amajlija, Love Hunters, S.A.R.S. i Drum’n’zez. Novosadski sastav Amajlija imao je odličan nastup uz koji se igralo, pevalo , a pao je i poneki romantični ples. Dobro poznate pesme “Dobar drug”, “Ume biti gadno” pevali su i mlađi i stariji posetioci festivala.

oktoberfest2

OKTOBERFEST3

Nakon njih nastupio je još jedan domaći bend – Love Hunters. Mumin i ekipa energičnom svirkom pošteno su uigrali publiku koje je bilo sve više. „ I’d Rather Be Your Fool“, „There“ , „Kamikaze“ …samo su neki od velikih hitova koje su Huntersi izveli u petak. Primetila sam da je ispred bine za vreme njihovog nastupa bilo i mlađe i starije populacije. Posebnu pažnju mi je privukao jedan stariji bračni par koji je sedeo na klupici, i držeći se za ruke, u ritmu tapkali nogom o pod. Bilo je roditelja  koji su doveli decu da čuju šta je dobra svirka, što mi uliva nadu da će neke generacije koje dolaze možda više poštovati rokenrol nego što je to danas slučaj. Nisam mogla ni da ne primetim poveće raspoloženo društvo u blizini, a najglasniji od njih više puta je rekao kako je Love Hunters jedan od najboljih bendova u Srbiji. Slažem se. Oni su jedan od onih bendova čiji je svaki nastup drugačiji, uvek bolji od prethodnog.

OKTOBERFEST5

Posle sat vremena super svirke, usledilo je takmičenje u držanju krigle, za muškarce i žene, a nakon toga svojih dva sata na bini imali su miljenici publike S.A.R.S.  Beogradska sedmorka se već odomaćila u Novom Sadu, pa je i bilo za očekivati da će prostor ispred bine biti pun. Ovom nastupu bila je prisutna mlađa publika koje je horski pevala „To rade“ , „Perspektiva“ , „Lutka“. Nije izostao ni „Buđav lebac“, hit koji je i proslavio ovaj bend. Nakon njih novosadski bend Drum’n’zez bili su pravi šlag na torti sa svojim veselim hitovima koji su učinili da se prvo veče praznika piva, kobasica i pereca završi u najlepšem svetlu.

 

Subota, 21. oktobar (piše: Ivana Jovanović)

Očigledno je da sam propustila lep provod u petak veče, ali sam rešila da to nadoknadim drugog dana. Shvatila sam da sam samo jednom pre ovog događaja prisustvovala nekom koncertu na Sajmu te je ovo bio prvi put da sam kročila na tlo sajamskog prostora na manifestaciju poput Oktoberfesta. Nisam znala šta da očekujem osim velike ponude piva i očekivane gužve jer muzički program popunjavali su hedlajneri Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, Hladno pivo i Orthodox Celts.

Hala sajma je veliki organizacioni izazov koji je, što se tiče Oktoberfesta, delimično savladan. Kapa dole za odabir lokacije koja ima kapaciteta, ali mnogo je još tu stvari koje bi trebalo unaprediti. Pre svega prostorni koncept. Klupe sa obe strane bine i VIP platforma zatvorile su prostor oko bine tako da ako niste imali sreće da se uvučete unutra ništa niste ni mogli da vidite-što je bio moj slučaj nažalost. Ali niste mogli ni dobro da čujete. Sve što se čulo iza VIP platforme bio je samo odjek. U VIP prostoru u prizemlju prostor je bio popunjen klupama lepo aranžiranim, a na platformi (da kažemo prvi sprat) postojao je samo šank i odličan pogled na binu.

Pivare su bile lepo raspoređene. Izbor piva dobar, raznovrsan. Cene mi delovaše pristojno. U suštini bilo mi je vrlo uzbudljivo dok sam šetala tuda i sretala poznata i nepoznata lica. I za to vreme na bini se nešto dešavalo, ali nisam uspela da shvatim šta. Moglo bi se dočarati to ljudima koji su zarobljeni za štandovima zbog posla ili su trenutno tu da bi uzeli piće, a koji ne mogu da vide binu zbog VIP platforme postavljanjem video bimova i pod obavezno boljim ozvučenjem koje će da pokrije svaki delić hale. Razumem i potrebu za klupama preko dana, ali uveče su zaista nepotrebne. Ko još može da sedi na Hladnom pivu ili na Keltima i da gricka perecu? Definitivno je falilo mesta u parteru, a HP i Orthodox Celts standardno dobri, majstori za pravljenje odlične atmosfere i nastupa za pamćenje. Zato mi je i žao što nisu svi prisutni mogli u potpunosti da uživaju.

hp1

Dobre strane ove manifestacije svakako su ideja na prvom mestu, promocija piva domaće proizvodnje jer su ti proizvođači mali i ovakvi događaji su za njih jako značajni, vreme realizacije jer nam je taman zafalio neki događaj sa ovakvim izvođačima, zatvoren prostor da se ne bi rizikovalo u slučaju loših vremenskih prilika, dobro organizovan prostor za odlaganje garderobe i dobro rešeni toaleti. Ali zvuk mora da bude mnogo, mnogo, mnogooo bolji i bina drugačije postavljena. Ne bi trebalo da nekoliko hiljada ljudi bude zarobljeno klupama sa obe strane.

kelti

Sledeće godine nadam se biće boljitka, a i potrudiću se da osetim tu festivalsku atmosferu i preko dana, a ne samo uveče kada je u fokusu muzički program ili bar da dođem gladna, pa da probam i te kulinarske specijalitete koji su bili u ponudi i delovali su jako ukusno.

Manifestacija Novosadski Oktoberfest je definitivno zaživela i verujem da će iz godine u godinu biti sve bolja. Tražila se karta više i brojka od 15000 posetilaca (po rečima organizatora) zaista nije zanemarljiva te bi zato za narednu godinu poboljšanje kvaliteta zvuka morao biti prioritet.

 

Foto: Andrea Magazin/Ivana Jovanović