Vikend koji je za nama mnogima će ostati u lepom sećanju. Posetioci prvog Štrand festa kućama su odlazili bogatiji za jedno iskustvo, novo poznanstvo, a neki za 50 000 dinara bogatiji.

U konkurenciji od 112 takmičarskih ekipa Trofeja Novog Sada, najbolju riblju čorbu skuvala je kikindska ekipa UG “Da se ne zaboravi“.

Naklonost žirija, pehar i ček Roda i Riba, u iznosu od 50 000 dinara, osvojili su malim kulinarskim tajnama, i tako iza sebe ostavili drugoplasirane iz Bačke Palanke.

Ekipa “Stara kuća“ osvojila je drugo mesto i 25 000 dinara, dok je treće mesto i ček od 15 000 dinara pripao ekipi “STR Kiwi i ribar Igi“ iz Bačkog Gradišta.

DSC_4547

U internom novinarskom takmičenju, prvo mesto osvojila je ekipa Radio televizije Vojvodine, drugo ekipa Večernjih novosti, dok je treća, ali ne manje ukusna, bila riblja čorba slovačke redakcije Radija Novi Sad.

Stručan žiri brojao je pet članova, i ostao je anoniman sve do proglašenja pobednika. Predsednik žirija, Eduard Kacenberger, višestruki pobednik međunarodnih kulinarskih takmičenja, kaže da je u najuži izbor ušlo 20 ekipa, i da su nijanse odlučile.

Pored takmičenja u kuvanju riblje čorbe, za više od 12 000 Novosađana koji su juče prošetali Štrandom, bio je pripremljen bogat zabavni i kulturno-umetnički program. Deo Velikog kola za Ginisa počeo je svoju igru baš na Štrand festu. Inkluzivan hor Ison naučio nas je novim lekcijama iz humanosti, dok se veče završilo igrankom uz somborski tamburaški orkestar Mesečina.

Oba dana festivala trajala je humanitarna akcija u kojoj su posetioci dobrovoljno prilagali novac, namenjen školi “Dr Milan Petrović“, u zamenu za neki od ribljih specijaliteta. Završetak akcije JKP Gradsko zelenilo, Humani ponedeljak, obeležen je predajom simboličnih čekova roditeljima Filipa Marjanovića, Nikole Milovanovića i Radeta Šijaka.

Organizator: Udruženje Prevent uz podršku Grada Novog Sada- uprave za kulturu, JKP Gradsko Zelenilo i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Generalni sponzor manifestacije bio je DDOR Novi Sad.

DSC_4604